Vochtige badkamer

vochtige badkamer

Zijn de muren van uw badkamer vaak vochtig? Handdoeken drogen niet goed, verf blaren? Uw badkamer is abnormaal vochtig en heeft enkele voorzorgsmaatregelen nodig, zelfs wat werk. Wacht niet tot er schimmel verschijnt voordat je reageert!

Waar komt de vocht in de badkamer vandaan?

De badkamer is natuurlijk een van de meest vochtige kamers in het huis. Inderdaad, bij elke douche wordt waterdamp geproduceerd. Wanneer deze hete waterdamp in contact komt met koudere oppervlakken zoals muren, condenseert het en verandert het weer in water. Condensatie is volkomen normaal in een badkamer. Te veel vocht kan echter leiden tot ongemak of zelfs grote schade als er geen voorzorgsmaatregelen worden genomen of als de noodzakelijke behandelingen niet worden uitgevoerd.

Hoe komt van vocht in de badkamer af

Het is nutteloos om je badkamer te oververhitten. Inderdaad, zelfs als je alle kamers in het huis goed moet verwarmen, zal zeer vochtige lucht moeilijk te verwarmen zijn, en slecht voor je gezondheid.

Het luchten van ventileren van de badkamer

Het eerste wat u moet doen om overtollige vochtigheid in de badkamer te voorkomen is goed ventileren, zodra u een douche neemt of als uw wasmachines in de kamer staan. Open hiervoor de ramen gedurende enkele tientallen minuten per dag, vooral tijdens elke activiteit die waterdamp produceert, om te voorkomen dat er vocht in de ramen terechtkomt.

Als u geen ramen in uw badkamer heeft, is het noodzakelijk om een aangepast en in goede staat verkerend ventilatiesysteem te hebben:

  • Een CMV: meestal geïnstalleerd in vochtige ruimtes, kan het gecontroleerde mechanische ventilatiesysteem soms volstaan;
  • Een VMP (point-source mechanical ventilation): deze ventilatie is een soort van luchtafvoer die op een point-source manier wordt geactiveerd, bijvoorbeeld als het licht aan is. Deze vorm van ventilatie is vaak onvoldoende voor een badkamer zonder ramen.
  • Een mechanische ventilatie door insufflatie, die tegengesteld werkt aan CMV. Deze vorm van ventilatie maakt het mogelijk om muffe en vochtige lucht uit te stoten door het inademen van gezonde lucht.

Vergeet ook niet om regelmatig de badkamerdeur en de ramen van de aangrenzende kamers te openen om de lucht zoveel mogelijk te laten circuleren en te voorkomen dat er vocht in de badkamer wordt opgehoopt.

HEt absorberen van vocht uit de badkamer

Als de ventilatie van de ruimte niet voldoende is, kunt u een beroep doen op ontvochtigingssystemen: vochtabsorbers en ontvochtigers. Deze systemen bieden echter alleen een back-up oplossing en zijn op de lange termijn niet erg effectief.

Let op het type materiaal dat gebruikt wordt

Als u uw badkamer opnieuw doet omdat u net bent ingetrokken, of omdat u het een facelift wilt geven, zijn er bepaalde materialen die u misschien liever hebt:

  • Voor verf, draai naar acryl, die wasbaar is en minder gevoelig voor vochtschade;
  • Gebruik voor de wanden waterafstotende materialen en veilige technieken voor het waterdicht maken van de douche.

Als het vocht in de badkamer uit de muren komt

Ondanks al uw inspanningen, blijft de luchtvochtigheid in uw badkamer nog steeds bestaan? Het is mogelijk dat het vocht niet afkomstig is van de activiteit in de badkamer, maar van de muren zelf. In dit geval is er maar één oplossing: bel een gespecialiseerde professional die kan detecteren waar het probleem vandaan komt.

Als uw muren onderhevig zijn aan stijgend water door capillaire werking, moet u een hydrofobe hars op de muren aanbrengen om ze waterdicht te maken.