Gevelrestauratie: opties en prijzen

Is je woning aan verandering toe en wil je graag dat je woning weer de uitstraling krijgt dit het eerder had? Dan is het mogelijk dat je bij gevelrestauratie als gevelwerk aan het goede adres bent. Deze methode zorgt ervoor dat dat eventuele beschadigingen worden weggewerkt. Na het restaureren van de gevel ziet de woning er weer uit als nieuw en kun je weer jarenlang genieten van een mooie gevel. Hoe werkt een gevelrestauratie, wanneer kom je hier voor in aanmerking en wat zijn de gemiddelde kosten van deze werkzaamheden? Op deze pagina krijg je de antwoorden op alle vragen rondom dit onderwerp.

Ga naar: wanneer gevel restaureren?werkwijzeprijzen & offertes

Wat is gevelrestauratie?

Gevelrestauratie is een methode waarbij er veel wordt gekeken naar de originele staat van het gebouw in kwestie. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de originele bouwmaterialen, zodat er niets van de uitstraling van een gebouw verloren gaat. Hierbij kun je onder andere denken aan de metselpatronen die van oudsher gebruikt zijn bij de bouw van een woning. Er zijn verschillende redenen waarom je voor de restauratie van een gevel kunt kiezen. Vooral wanneer de gevel door de jaren heen flinke beschadigingen heeft opgelopen is het mogelijk om voor gevelrestauratie te kiezen.

gevelrestauratie

Het verschil tussen restauratie en renovatie

Er ontstaat vaak verwarring over restauratie en renovatie, omdat veel mensen denken dat dit hetzelfde is. In zekere zin is dit ook hetzelfde, maar er is toch een enkel verschil op te merken. Bij beide methoden wordt de beschadigde gevel herstelt, maar bij renovatie gaat men iets anders te werk. Renovatie van de gevel betekent dat de gevel wordt hersteld, maar zonder het gebruik van de oorspronkelijke materialen. Bij renovatie wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van andere materialen. De gebruikte technieken zijn bij renovatie en restauratie wel bijna hetzelfde, maar restauratie is nog wat uitgebreider, omdat hier echt gekeken wordt naar de originele staat van een woning.

Wanneer kies je voor gevelrestauratie?

Wanneer kun je gebruik maken van deze methode? Gevelrestauratie wordt in de meeste gevallen toegepast bij gebouwen die tenminste 50 jaar oud zijn. Ook wordt er vaak een onderscheid gemaakt door de waarde van verschillende gebouwen. Historische gebouwen of woningen die een bijzondere gevel hebben komen sneller in aanmerking voor een gevelrestauratie. De belangrijkste reden hiervoor is de uitstraling van de woning of het gebouw in kwestie. Nadat een authentieke gevel is gerestaureerd zal deze er weer uitzien als nieuw, maar wel in de originele sfeer. Gevelschade kan zich snel uitbreiden en daarom is het belangrijk om op tijd voor restauratie te kiezen.

Zo gaat een gevelrestauratie in zijn werk

Op het moment dat je een gevelrestauratie laat uitvoeren aan je woning, zul je merken dat er meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht had gedacht. Zo vinden er allerlei voorbereidingen plaats die ervoor zorgen dat er een optimaal eindresultaat wordt behaald. Hier vind je een beschrijving van de werkzaamheden die kunnen plaatsvinden bij een gevelrestauratie. Al deze stappen maken deel uit van dit restauratieproces.

gevelrestauratie

Stap 1: Het verwijderen van loszittende elementen

Voordat er begonnen wordt met de daadwerkelijke gevelrestauratie wordt gekeken naar de staat van de gevel. Hierbij worden kapotte voegen of andere elementen die loszitten verwijderd. Loszittende voegen zien er niet mooi uit, maar zorgen er ook voor dat de gevel extra kwetsbaar is. Hierdoor kan onder andere vocht gemakkelijk naar binnen dringen. De beschadigde voegen worden zorgvuldig uitgehakt of geslepen.

Stap 2: Het reinigen van de gevel

Ook belangrijk: een gereinigde gevel. Er kan allerlei vuil op en in de gevel zitten en dit moet eerst weggehaald worden. Waar zorgt deze reiniging voor? In de eerste plaats wordt de oorspronkelijke kleur van de gevel zichtbaar. Daarnaast wordt al het vuil verwijderd. Wanner het vuil lang blijft zitten kan het zich gaan hechten en uitbreiden, met de nodige problemen tot gevolg. Het hangt af van de staat waarin de gevel verkeerd welke reinigingsmethode er wordt toegepast. Bij historische gebouwen is vooral laserreiniging een geschikte methode. Omdat dit echter erg prijzig is kan ook worden gekozen voor verschillende andere reinigingstechnieken

Stap 3: De mogelijke herstellingswerkzaamheden

Er wordt van te voren gekeken naar de staat van de gevel. Op dat moment wordt er ook bepaald welke werkzaamheden er moeten worden uitgevoerd bij de restauratie. Welke mogelijke restauraties kunnen er plaatsvinden?

  • Metselwerk: hierbij wordt het metselwerk van de gevel vervangen. Dit is vooral nodig bij zwaar beschadigde gevels. De stenen kunnen bijvoorbeeld zwaar zijn aangetast.
  • Voegwerk: hierbij worden de scheuren in de voegen hersteld of nieuwe voegen geplaatst. De voegen worden hierbij op dezelfde manier afgewerkt, zodat het overeenkomt met de originele staat van de voegen. Dit is een zeer nauwkeurige klus, omdat er diverse manieren bestaan om de voegen af te werken.
  • Latei vervangen: hierbij wordt de draagconstructie boven wanddoorbrekingen (ramen en deuren) vervangen. Dit is echter niet altijd nodig, maar dit zal bepaald worden door een specialist op dit gebied.

Stap 4: De nabehandeling van de gevel

Nadat de werkzaamheden zijn afgerond kun je er nog voor kiezen om een extra beschermlaag te laten aanbrengen. Het gaat hier om hydrofoberen of impregneren. Dit zijn twee vaktermen met vrijwel dezelfde betekenis. Dit is een waterafstotende vloeistof die op de gevel wordt aangebracht. Dit wordt geabsorbeerd door de stenen in de gevel. Deze maatregel zorgt ervoor dat vocht de gevel niet kan binnendringen en dat ander vuil zich niet hecht aan de gevel. Hier kun je zeker tot 10 jaar van profiteren. De prijs van een impregnatie of hydrofuge is gemiddeld €8 tot €12 per m2.

gevel herstellen

De kosten van een gevelrestauratie

De kosten van een gevelrestauratie kunnen hoog zijn, maar dit is geheel afhankelijk van de herstelwerkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten, kun je hieronder een overzichtelijk tabel vinden met daarin de gemiddelde kosten. Het gaat hier slechts om een indicatie. Om een prijs op maat te krijgen is het aan te raden om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Type gevelrestauratieRichtprijs, incl. BTW en arbeidskosten
Voegwerk herstellen- Uitslijpen/uithakken: vanaf €25 per m²
- Voegen vullen: vanaf €10 per m²
Stenen vervangencirca € 10 per steen (incl. uithakken)
Draagconstructie (latei) vervangen€ 35 per uur
Gevel reinigen€ 5 à 20 per m² , afhankelijk van de methode
Gevel impregneren€ 8 à 12 per m²