Doorslaand vocht- en spouwmuurisolatie

Ten eerste moet duidelijk worden gemaakt dat spouwmuurisolatie zeer nuttig kan zijn en een grote verbetering voor uw huis kan zijn, mits correct uitgevoerd.

Helaas, met de haast om onze huizen groener en energiezuiniger te maken; een groeiend probleem dat we steeds vaker zien is een verband tussen vocht en spouwmuurisolatie, wat leidt tot problemen zoals doorslaand vocht.

Wat is spouwmuurisolatie precies?

Spouwmuurisolatie verwijst naar het proces van het opvullen van de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur (bekend als de spouw) met isolatiemateriaal zoals schuim, mineraal wol of kralenpolystyreen.

De reden waarom het een voordeel is, is dat het helpt voorkomen dat de warmte van binnen naar buiten stroomt. In theorie een goed idee, maar het is niet zonder problemen als je geen beroep hebt gedaan op een gekwalificeerde of industrieel erkende aannemer.

Waarom veroorzaakt spouwmuurisolatie vocht?

Vochtproblemen met betrekking tot spouwmuurisolatie zijn meestal het gevolg van een verkeerde en verkeerde installatie of een gebrek aan aandacht voor de geschiktheid van de spouwmuurisolatie.

Wat we bedoelen met de laatste bedoelen is dat als je schade aan de buitenmuur hebt aan het metselwerk of pleisterwerk dat niet is opgepakt voor de installatie, als de spouwmuurisolatie eenmaal is geïnstalleerd, deze effectief zal fungeren als een brug voor vocht tussen de beschadigde buitenmuurgebieden en de binnenmuur. Het meest voorkomende resultaat van deze vochtbrug is doorslaand vocht.

Zal mijn spouwmuurisolatie vocht veroorzaken?

Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Als u een beroep hebt gedaan op een gerenommeerde aannemer dan is de kans groot dat uw woning naar behoren is onderzocht voordat de spouwmuurisolatie wordt geïnstalleerd. Ook al ondervindt u vochtige problemen bij de spouwmuurisolatie, toch hebben bedrijven die verbonden zijn aan industriële organisaties, zoals het NIA, doorgaans de garantie dat er iets mis is gegaan om het probleem 'recht te zetten'.

Als het het geval is dat u voor de spouwmuurisolatie geen beroep heeft gedaan op een door de industrie erkende aannemer, dan komt het helaas neer op de 'goede genade' van de aannemer.

Het risico van vocht- en spouwmuurisolatie verminderen

Hieronder vindt u geen uitgebreide lijst, maar een leidraad om u te helpen overwegen of spouwmuurisolatie geschikt is voor uw woning en zal het vochtproblemen voorkomen als het geïnstalleerd wordt. Stel jezelf deze vragen en zorg ervoor dat je dezelfde vragen stelt aan degene die de spouwmuurisolatie installeert:

  • Staat uw woning zwaar bloot aan windgedreven regen?
  • Ontbreekt het uw woning aan voldoende beschutting tegen bomen of andere gebouwen?
  • Zijn uw buitenmuren slecht gebouwd of onderhouden?
  • Hebben uw buitenmuren beschadigde bakstenen of bepleistering?
  • Zoals we eerder al zeiden, zal spouwmuurisolatie niet noodzakelijkerwijs vochtige problemen veroorzaken, maar het gebeurt wel af en toe, en het is zeker de moeite waard om bovenstaande vragen te stellen voordat u de installatie overweegt.

Als het al te laat is om de vragen te stellen en u vermoedt dat u last heeft van vocht in de spouwmuurisolatie, dan raden wij u aan om eens een kijkje te nemen op onze indringende vochtbehandelingspagina om u te helpen begrijpen wat u moet doen om het probleem te verhelpen.