Gevel chemisch reinigen

Wanneer de gevel van je woning erg vuil is, kan dit op verschillende manieren verholpen worden. Er zijn meerdere methodes van gevelreiniging die ervoor zorgen dat de gevel er weer als nieuw uitziet. Op het moment dat het vuil erg hardnekkig is komt chemisch reinigen van pas. Dit is een effectieve en redelijk goedkope manier van reinigen waarbij gebruik wordt gemaakt van biologische of chemische middelen. Voordat een gevel chemisch gereinigd zal worden, wordt er eerst een inspectie gedaan om te kijken welke chemische producten er moeten worden toegepast. Lees meer over de verschillende soorten gevelwerken die er beschikbaar zijn.

gevel chemisch reinigen

Twee soorten reinigingsmiddelen

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten producten die worden gebruikt bij het chemisch reinigen. In de eerste plaats gaat het om basische reinigingsmiddelen en ten tweede om zure reinigingsmiddelen. Bij een inspectie wordt er gekeken naar de staat van de gevel en welke middelen hier het best bij zullen passen.

De basische reinigingsmiddelen

Onder basische reinigingsmiddelen kunnen speciale middelen worden verstaan met een hoge PH-waarde. Op het moment dat de ondergrond van de gevel niet kwetsbaar is zijn deze middelen zeer geschikt. Deze middelen hebben natrium- en kaliumhydroxide, waardoor het wel belangrijk is om hier voorzichtig mee om te gaan. Om deze reden worden deze reinigingsmiddelen daarom vrijwel altijd in de vorm van pasta aangebracht. Hierdoor wordt zoutvorming tegengegaan.

De zure reinigingsmiddelen

In tegenstelling tot de basische reinigingsmiddelen hebben de zure reinigingsmiddelen een lage PH-waarde. Dit betekent dat hardnekkig vuil geen partij is voor dit krachtige middel. Het is evenwel belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze middelen, omdat bepaalde zuren sterk kunnen inwerken op het steen van de gevel. Vooral kalkzandsteen en andere siliciumhoudende materialen zijn hier gevoelig voor. Verkeerd gebruik kan lelijke vlekken op de gevel tot gevolg hebben.

Nieuwe optie: een milieuvriendelijke oplossing

Er is ook nog een milieuvriendelijke optie voor het chemisch reinigen. Wat is het belangrijkste voordeel aan deze milieuvriendelijke reinigingsmiddelen? Het gaat hierbij vaak om biologische afbreekbare middelen die werken op basis van enzymen en bacteriën. Waar de andere twee reinigingsmiddelen de ondergrond kunnen beschadigen, is dit bij de biologische middelen niet het geval. Wel is er ook een minpunt te noemen aan dit milieuvriendelijk alternatief. De werking is niet altijd even effectief en deze middelen hebben in de meeste gevallen ook langer de tijd nodig om in te werken.

Hoe werkt chemisch reinigen?

Nadat er door inspectie is bepaald wat de staat van de gevel is, wordt een beslissing gemaakt over welke reinigingsmiddelen er worden gekozen. Wanneer er sprake is van een sterke geven kunnen de basische reinigingsmiddelen goed werken. Op het moment dat er sprake is van erg hardnekkig vuil zijn de zure reinigingsmiddelen geschikt. Door middel van een borstel of vernevelaar worden de gekozen middelen aangebracht op de muur. De vervuiling op de muur zal reageren op de chemische middelen en na verloop van tijd lost de vervuiling op. Het inwerken van het middel zal zo rond de 5 tot 30 minuten duren, afhankelijk van hoe hardnekkig het vuil is. Na afloop wordt de gevel gereinigd met een hogedrukspuit of door middel van stoomreiniging.

chemisch reinigen

De voor- en nadelen van chemisch reinigen

Chemisch reinigen is een geschikte optie op het moment dat je last hebt van hardnekkig vuil op de gevel. Wanneer dit vuil niet wordt weggehaald kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo loop je eerder risico op vochtproblemen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze reinigingstechniek?

Voordelen

  • Veel reinigen in korte tijd
  • Snel resultaat
  • Goedkoop

Nadelen

  • Is niet geschikt voor alle ondergronden
  • Kans op schade aan de gevel is groter
  • Het is niet milieuvriendelijk

Wat zijn de kosten van chemisch reinigen

Er is geen vast bedrag dat je moet betalen voor het chemisch reinigen van een gevel. De gemiddelde kosten zijn rond de €15, maar dit is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er eerst gekeken naar de mate van vervuiling op de gevel, maar ook de steensoort dat gebruikt is bij de gevel en hoe gemakkelijk het is om de woning te reinigen. Online kun je eenvoudig een offerte aanvragen bij meerdere gevelwerkers om zo verzekerd te zijn van de beste prijs. Op deze manier krijg je verschillende prijzen en kun je zo degene uitkiezen die voor jou het meest aantrekkelijk is.