Graffiti verwijderen: de mogelijkheden

Graffiti is een hardnekkige verf die jarenlang op de gevel van je woning kan blijven zitten. Je kunt dit er niet zomaar even afhalen, omdat het hier gaat om een speciale soort verf. Op de lange termijn van graffiti voor veel schade zorgen aan de muur en daarom is het belangrijk om actie te ondernemen. Zelf kun je graffiti dus niet verwijderen, maar er zijn veel verschillende technieken die door erkende bedrijven worden ingezet om de gevel weer schoon te krijgen. Hier vind je alles over de mogelijke methodes die worden gebruikt om graffiti te verwijderen.

Welke technieken worden er gebruikt?

Omdat het bij graffiti gaat om een zeer hardnekkige verf, kan er niet zomaar wat gedaan worden om dit eraf te krijgen. Het verwijderen van graffiti is een nauwkeurige taak die je het best door een specialist kunt laten uitvoeren. Zij analyseren de muur en op basis daarvan bepalen zij welke methode het beste mogelijk is. Er wordt hierbij gekeken naar het soort graffiti dat is gebruikt, maar ook de staat van de ondergrond van de gevel. Zo kan een keuze gemaakt worden welke techniek toegepast gaat worden. Welke technieken kunnen er gebruikt worden?

Techniek 1: Stoomreinigen

/graffiti verwijderen stoom

Een van de meest gebruikte technieken om graffiti te verwijderen is stoomreinigen. Dit is een techniek waarbij alleen water wordt gebruikt. Dit water wordt opgewarmd tot een temperatuur van 150 graden. Dit water wordt omgezet in stoom en dit wordt onder hoge druk tegen de gevel gespoten. Op deze manier zal de verf van de graffiti oplossen en is de muur weer schoon. Wat zijn de voor- en nadelen van deze techniek?

  • Voordeel: dit is een goedkope en milieuvriendelijke techniek omdat er geen chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt
  • Nadeel: wanneer er sprake is van sterke verf of meerdere lagen verf zal deze methode niet altijd werken

Techniek 2: Zandstralen

graffiti verwijderen stralen

Een andere methode die veel wordt toegepast bij graffiti is zandstralen van de gevel. Bij deze techniek wordt water vermengd met een speciaal straalzand. Dit straalzand is op hoge temperatuur verwarmd en ziet eruit als kleine brokjes glas. Hierdoor kunnen zij met grote kracht en onder druk op de muur worden gespoten. Op deze manier wordt de graffiti van de muur afgespoten. Wat zijn de voor- en nadelen van deze techniek?

  • Voordeel: hardnekkige graffiti of sterke verf is geen probleem bij deze techniek. Dankzij de kracht kunnen ook meerdere lagen graffiti verwijderd worden
  • Nadeel: wanneer de voegen in de muur of de ondergrond niet sterk genoeg is, kan zandstralen voor extra beschadiging zorgen

Techniek 3: Chemisch reinigen

graffiti verwijderen chemisch

Als stoomreiniging en zandstralen geen goede optie zijn, kun je ook nog kiezen voor de gevel chemisch reinigen. De naam zegt het al: bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van chemische reinigingsmiddelen. Doordat het middel als een soort pasta op de gevel wordt gesmeerd, zal er een chemische reactie ontstaan, dat er voor zorgt dat de graffiti oplost. De gevel moet hierna nog worden nagespoeld met water. Wat zijn de voor- en nadelen van deze techniek?

  • Voordeel: wanneer je last hebt van hardnekkige graffiti is chemisch reinigen een techniek die gegarandeerd werkt
  • Nadeel: chemische reinigen is niet milieuvriendelijk en kan ook een zwakke ondergrond aantasten

De kosten van iedere techniek

Hoeveel betaal je voor iedere techniek? Dit kan niet precies bepalen, omdat dit van een aantal factoren afhankelijk is. Zo wordt gekeken naar de graffiti en hoe hardnekkig deze is, maar ook naar hoe groot het totale oppervlak is dat gereinigd moet worden en hoe goed de gevel bereikbaar is. De gemiddelde kosten per reiniging vind je hier:

Grafitie verwijderen en reiniging: Prijs per m2

  • Stoomreinigen €5
  • Zandstralen €12 - €15
  • Chemisch reinigen ± €15

Een expert inschakelen

Het is belangrijk om altijd een erkende specialist in te schakelen op het moment dat je de graffiti op de gevel wilt verwijderen. Zij kunnen je precies vertellen welke methode hierbij het meest handig is. Er wordt onder andere gekeken naar de staat van de gevel, de voegen en de ondergrond. Op basis hiervan kun je ervan verzekerd zijn dat je goed advies krijgt.

Een prijs op maat

Wil je precies weten wat je kwijt zal zijn aan het verwijderen van graffiti op de gevel? Dan kun je bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo ontvang je een prijs op maat en kun je bepalen welke optie voor jou het meest aantrekkelijk is.