Laserreiniging: gevelreiniging met behulp van een laser

Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden om de gevel te reinigen. Laserreiniging is een van de mogelijke opties waar je uit kunt kiezen. Dit is niet alleen een milieuvriendelijke optie, maar ook een methode waarbij de gevel niet beschadigd raakt. Hiermee is het een ideale keus op het moment dat u een gevel hebt die poreus is of veel zwakke plekken kent. Hoe werkt laserreiniging van de gevel precies en waar kan dit toegepast worden? Daarnaast vind je hier ook de voor- en nadelen van deze intensieve methode van gevelreiniging.

laserreining van historisch monument

De werking van laserreiniging

De laserreiniging werkt als volgt: een speciale laser zorgt ervoor dat er een geconcentreerde lichtbundel op de vervuiling wordt gericht. Dit gaat gepaard met een hoge temperatuur en zit heeft als gevolg dat de vervuiling als het ware verdampt door de hitte. Het grote voordeel van laserreiniging is dat dit erg effectief is: na deze reiniging zullen de muren er weer uitzien als nieuw. Daarnaast wordt alleen de vervuiling aangepakt: laserreiniging heeft dus geen invloed op de rest van de gevel en de staat hiervan. Dit maakt laserreiniging een geschikte methode, vooral voor historische gebouwen.

Wanneer wordt laserreiniging toegepast?

Laserreiniging is een techniek die vooral gebruikt kan worden op locaties waar de gevel kwetsbaar is. Je kunt hierbij dus vooral denken aan historische gebouwen of kunstwerken. Daarnaast werkt deze methode ook erg goed op lichte oppervlaktes. Door de werking van de laser zal het effect extra goed zichtbaar zijn. Een laser maakt deze gevel een stuk lichter omdat al het vuil weg wordt gehaald. Ook gevels met een speciale laag kunnen gereinigd worden met een laser. Dit komt omdat de laser het oppervlak van de steen niet aantast. Hierdoor is de laserreiniging erg gericht en is het effect verbluffend.

De voor- en nadelen van deze methode

De keuze voor laserreiniging kan van een aantal factoren afhangen. Er zitten zowel voor- als nadelen aan deze methode en deze kun je hier in een duidelijk overzicht bekijken. Zo kun je bepalen of je voor deze techniek kiest of toch een andere optie overweegt.

Voordelen

  • Geschikt voor oude gebouwen
  • Tast de ondergrond niet aan
  • Het effect houdt langer aan
  • Het is een milieuvriendelijke methode

Nadelen

  • Het kost erg veel tijd
  • De kosten zijn vaak een stuk hoger
  • Bij donkere steensoorten is het effect veel minder zichtbaar
laserreiniging voor en na

De kosten van laserreiniging voor de gevel

Overweeg je om gebruik te gaan maken van deze reinigingsmethode? De prijs is afhankelijk van een aantal factoren en daardoor is het lastig om een goede indicatie te geven van de kosten. Je zult gemiddeld meer betalen dan wanneer je een andere reinigingsmethode kiest. Laserreiniging is zeer arbeidsintensief en milieuvriendelijk: hierdoor lopen de kosten vaak hoog op. Om een prijs op maat te krijgen kun je daarom het best contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf.

Een offerte aanvragen

Ben je op zoek naar een goed bedrijf die de laserreiniging aan de gevel van je woning kan uitvoeren? Om er zeker van te zijn dat je een erkend bedrijf kiest met een aantrekkelijke prijs is het aan te raden om bij diverse bedrijven een offerte aan te vragen.