Gevel stoomreinigen

Ben je op zoek naar een goedkope en tegelijkertijd effectieve manier om de gevel van je woning te reinigen? Dan kun je wellicht kiezen voor de methode stoomreinigen. Deze techniek kan in veel gevallen worden toegepast, maar hangt ook af van de staat waarin de gevel verkeert. Daarnaast is het vaak ook aangeraden om deze reiniging uit te laten voeren in combinatie met impregnatie. Op deze manier kun je langere tijd profiteren van een sterke en beschermde gevel die er uitziet als nieuw! Op deze pagina vind je alle informatie over stoomreinigen: de werking, de voor- en nadelen en natuurlijk de kosten.

Snel naar: Werkwijzewelk type gevelvoor- en nadelenprijsimpregneren

Wat is stoomreinigen?

stomen gevel

Bij de methode stoomreinigen wordt alleen gebruik gemaakt van water. Dit zorgt ervoor dat deze methode niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook goedkoop. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal apparaat, een stoomgenerator. Dit apparaat zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd tot een temperatuur van minimaal 120 en maximaal 160 graden. Door de hitte wordt het water omgezet in stoom. Door dit op de gevel te spuiten zorgt deze methode voor een snelle reiniging, zonder dat hier chemische middelen bij worden gebruikt. Voordat de gevel met stoom wordt gereinigd wordt de muur eerst volledig bevochtigd. Hierdoor condenseert de stoom goed en zal het vuil oplossen. Lees hier meer over de verschillende soorten gevelwerken.

Wanneer laat je de gevel stoomreinigen?

De gevel stoomreinigen klinkt als een ideale methode om van een vieze gevel af te komen, maar toch is dit niet voor iedere gevel geschikt. Wanneer je te maken hebt met een gevel die in slechte conditie verkeert en waarvan de vervuiling erg diep zit is stoomreiniging niet de beste optie. Je hebt dan meer aan een wat krachtigere methode, zoals nevelstralen, zandstralen of een chemische reiniging. Gevel van fijne of oude materialen zijn over het algemeen ook niet geschikt voor stoomreinigen. Is er echter sprake van een gevel die in redelijk tot goede conditie verkeerd en daarnaast niet al te diepe vervuiling heeft? Dan is deze reinigingsmethode zeer geschikt voor de gevel.

Extra beschermlaag na het reinigen

Wanneer je kiest om de gevel te laten stoomreinigen zal dit ervoor zorgen dat de gevel er weer uitziet als nieuw. Toch kun je er voor zorgen dat dit effect nog langer zal aanhouden. Dit bereik je door middel van impregnatie. Bij het impregneren van de gevel wordt er als het ware een beschermlaag aangebracht. Hierdoor kunnen vocht, vorst en vuil als schimmels zich niet of nauwelijks aan de gevel hechten. Het gevolg hiervan is dat de gevel beter beschermd is en daarnaast ook veel langer mooi blijft. Voor het impregneren van de gevel komen wel extra kosten kijken. De gemiddelde kosten liggen tussen de €8 en €12 per m2.

De voordelen van stoomreiniging

Wat zijn de belangrijkste pluspunten waar je van kunt profiteren wanneer je kiest voor het laten reinigen van de gevel met deze techniek? Stoomreiniging is een veelgebruikte methode en dit is niet voor niets. Wanneer je gevel in goede staat is, is deze techniek zeer geschikt en hier kun je dan ook jarenlang van profiteren. De gevel ziet er weer uit als nieuw en dit effect zal enkele jaren aanhouden. Door ook nog te kiezen voor het impregneren zal dit het effect alleen maar verlengen. De voordelen van stoomreiniging op een rij:

  • Stoomreiniging is milieuvriendelijk: er wordt geen gebruik gemaakt van chemische reinigingsmiddelen
  • Deze methode is zeer voordelig, vooral in vergelijking met andere methoden voor gevelreiniging
  • Stoomreiniging is een zachtaardige reiniging en dit zorgt ervoor dat het goed toepasbaar is om meerdere ondergronden
  • Er wordt bij deze techniek weinig water de gevel ingebracht
  • Het platina van de stenen blijft bij stoomreiniging intact en zal niet beschadigen.
gevel stoomreinigen

De nadelen van stoomreinigen

Ondanks dat stoomreinigen voor velen de oplossing is, zijn er ook nadelen op te noemen. Dit betekent dat deze methode niet voor iedereen geschikt is. Deze techniek is niet toepasbaar op oude en kwetsbare materialen. Het is daarom belangrijk om dit van te voren te laten controleren. Is er sprake van diepe en hardnekkige vervuiling op de gevel? Dan is stoomreiniging waarschijnlijk ook niet de meest geschikte methode. Met deze techniek wordt vooral het oppervlakkige vuil verwijderd.

Gevel stoomreiniging: de kosten

Stoomreiniging is in vergelijking met andere methodes een zeer goedkoop alternatief. Je betaalt gemiddeld €5 per m2. Ter vergelijking: bij zandstralen of nevelstralen zijn de kosten verdubbeld. Toch is de prijs voor stoomreiniging ook afhankelijk van bijvoorbeeld het totale oppervlak dat gereinigd moet worden, de bereikbaarheid van de gevel en meer. Doordat er alleen gebruik wordt gemaakt van water is stoomreiniging een goedkope en snelle oplossing voor oppervlakkige reiniging.

Een prijs op maat

Wil je zekerheid en een specifieke prijs weten voor de gevelreiniging door middel van deze methode? Je kunt bij erkende bedrijven bij jou in de buurt een vrijblijvende offerte aanvragen. Deze offertes vergelijk je met elkaar om zo tot een goede beslissing te komen. Heb je vragen over welke methode je het beste kunt kiezen? Neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf.