Gevel nevelstralen: werkwijze en prijs per m2

Ben je op zoek naar een goedkope en tegelijkertijd effectieve manier om de gevel van je woning te reinigen? Dan kun je wellicht kiezen voor de methode stoomreinigen. Het is belangrijk om een gevel eens in de zoveel tijd goed te (laten) reinigen. Op deze manier kunnen allerlei invloeden van buitenaf zich minder goed hechten aan de muur en zal dit op de lange termijn niet kunnen zorgen voor onder andere vochtproblemen. Nevelstralen is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van water, gemengd met zand.

Snel naar: wat is nevelstralen?voordelenprijsimpregneren na reiniging – voor welke gevels?

Hoe werkt nevelstralen?

nevelstralen van buitenmuur

Hoe gaat de gevel nevelstralen in zijn werk? Het gaat bij deze methode om een mengeling van water en zand, dat als één geheel op de buitenmuur wordt gespoten. Dit doet denken aan een andere methode, zandstralen. Toch is nevelstralen niet hetzelfde, maar kun je deze techniek zien als een minder krachtige versie. Vooral als er sprake is van milde vervuiling op de gevel is nevelstralen erg geschikt. Bij nevelstralen worden het water en zand met een lagere druk op de buitenmuur gespoten, waardoor het vuil verwijderd zal worden. Deze druk kan handmatig aangepast worden tijdens de werkzaamheden.

Het belang van de juiste straalkorrels

Een van de belangrijkste onderdelen van deze techniek zijn de straalkorrels. De grootte is erg belangrijk, deze bepaalt voor een groot deel hoe grondig de reiniging is. De grootte van het straalmiddel zal dan ook aangepast worden aan de mate van vervuiling op de gevel, maar ook aan de staat van de ondergrond. Daarnaast wordt gekeken naar de afstand tussen het geveloppervlak en de spuitmond. Hoe groter de afstand, hoe minder de impact van het straalmiddel is.

Wanneer laat je de gevel nevelstralen?

Kun je altijd kiezen voor nevelstralen, zonder dat er eerst gekeken wordt naar de staat van de gevel? Ondanks dat nevelstralen voor veel situaties geschikt is, is het toch aan te raden om de gevel eerste te laten inspecteren. Op basis van deze inspectie zal gekozen worden welke reinigingsmethode het meest geschikt is. Doordat nevelstralen op bijna elke ondergrond toegepast kan worden is de kans groot dat ook de gevel van jouw woning hier geschikt voor is. Toch is het belangrijk om hier van te voren naar te laten kijken.

De voordelen van nevelstralen

Nevelstralen is dus een zeer geschikte en veelgebruikte methode om de gevel van je woning te reinigen. Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze methode? Om te beginnen is er met nevelstralen weinig kans op beschadiging van de gevel. Er zijn andere methoden die schade kunnen veroorzaken. Het is wel belangrijk dat deze methode wordt toegepast op een gevel die in goede staat is. Daarnaast is er geen of in zeer kleine mate sprake van waterbelasting voor de gevel. Verder kan deze techniek op vrijwel alle ondergrond toegepast worden. Dit kan mogelijk voor jou ook de doorslag geven.

Meer pluspunten

Er zijn nog een aantal andere punten waardoor het mogelijk aantrekkelijk kan zijn om voor nevelstralen te kiezen als reinigingsmethode. Deze positieve punten kunnen de uiteindelijke reden zijn dat je gaat kiezen voor deze manier van gevelreiniging.

 • Nevelstralen is een milieuvriendelijke methode. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van chemische reinigingsmiddelen
 • Er kan met deze techniek zeer nauwkeurig gewerkt worden. Dit zorgt voor een perfect resultaat waar je jarenlang van kunt profiteren
 • .
   gevelreiniging nevelstralen

   Extra bescherming na afloop? Kies voor impregneren

   Wanneer je kiest voor nevelstralen zal dit ervoor zorgen dat de gevel er na afloop weer uitziet als nieuw. Vanzelfsprekend wil je zo lang mogelijk van dit resultaat genieten. Daarom kun je ook kiezen voor een extra behandeling: impregneren. Bij impregneren wordt er een extra beschermlaag op de muur aangebracht. Op deze manier is de gevel jarenlang beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, vorst, schimmel en andere vormen van vuil. Dit kun je dus tegenhouden door te kiezen voor impregneren. De kosten van deze behandeling? Denk aan zo’n €8 tot €12 per m2. Meer info over het impregneren van buitenmuren vind je in dit artikel.

   De kosten van een gevel nevelstralen

   Omdat het lastig is om een specifieke prijs te geven kun je wel rekening houden met een bepaald gemiddelde dat het meest voorkomt. De gemiddelde kosten voor een gevel nevelstralen liggen tussen de €15 en €20 per vierkante meter. Dit kan voor jou hoger of lager uitvallen, omdat de prijs, behalve van het totale oppervlak, ook nog van andere factoren afhankelijk is. Je kunt hierbij denken aan de eventuele reiniging die van te voren nog moet plaatsvinden of enige herstelwerkzaamheden.

   gevel nevelstralen prijs

   Een prijs op maat aanvragen

   Om een meer specifieke prijsindicatie te krijgen, kun je bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in gevelreiniging een offerte aanvragen. Deze offertes kun je vrijblijvend aanvragen en daarna met elkaar vergelijken. Zo kun je bekijken waar je voordelig uit bent en hoeveel je precies moet betalen voor deze werkzaamheden. Een prijs op maat aanvragen is dus goed mogelijk.