Gevel reinigen met vochtstralen

Heb je last van hardnekkige vervuiling op de gevel van je woning? Dan is vochtstralen mogelijk een goede methode om dit op te lossen. Bij hardnekkige vervuiling kun je denken aan roetaanslag, maar ook graffiti of een ander soort hardnekkig vervuiling. Zo’n vervuiling is vaak niet alleen niet mooi om te zien, maar het zorgt er ook nog eens voor dat de gevel van je woning extra kwetsbaar is en gevoelig voor andere problemen. Door te kiezen voor een intense reiniging kan dit probleem worden opgelost. Hier lees je de belangrijkste informatie over vochtstralen. Wat is het, wanneer past je het toe en hoeveel geld betaal je hiervoor?

Wat is vochtstralen?

vochtstralen

Vochtstralen is dus een van de methodes die je kunt gebruiken om de gevel van je woning te reinigen. Bij vochtstralen wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van een straalmiddel dat bestaat uit een mengsel tussen een zandsoort en water. Doordat dit tegelijkertijd onder grote druk op de muur wordt gespoten zal dit een schone muur als resultaat hebben. Welk zandsoort er wordt gebruikt en hoeveel druk er op het water staat is afhankelijk van de vervuiling. Hoe hardnekkiger de vervuiling, hoe hoger de druk. Het water dat tijdens het reinigen wordt toegevoegd, zorgt voor een beperkte overlast.

De werking van deze methode

Hoe gaat een gespecialiseerd bedrijf aan de slag met vochtstralen? Ter voorbereiding worden deuren en ramen goed afgeplakt met een plastic folie. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van een steiger om zo overal goed bij te kunnen. Vervolgens wordt het reservoir gevuld met het gekozen straalmiddel. Door gebruik van een speciaal apparaat wordt dit straalmiddel tegelijk met de waternevel op de gevel gespoten. Tijdens het stralen wordt gekeken naar de juiste afstand. Dit kan tijdens het stralen aangepast worden. Over het algemeen zal het een dag werk kosten, maar dit is afhankelijk van het totale oppervlak dat gereinigd moet worden.

vochtstralen voor na gevelreiniging

Wanneer is de gevel vochtstralen aan te raden?

Je kunt kiezen uit verschillende methoden voor de reiniging van een gevel. Wanneer moet je voor vochtstralen kiezen? Deze techniek kan het best worden toegepast wanneer er sprake is van hardnekkige vervuiling die niet zonder extra kracht schoongemaakt kan worden. Deze soort vervuiling zit vaak dieper in de gevel en kan bijvoorbeeld niet door stoomreiniging worden verwijderd. Vochtstralen is bij deze mate van vervuiling echter niet altijd de beste oplossing. In sommige gevallen is de gevel niet geschikt voor deze methode.

De (on)geschikte gevels voor vochtstralen

Om te kunnen bepalen of vochtstralen geschikt is als reinigingsmethode moet er eerst gekeken worden naar de staat van de gevel. Sterke steensoorten zoals baksteen zijn doorgaans goed geschikt voor deze reinigingstechniek. In de meeste gevallen wordt hierbij ook gekeken naar het voegwerk, omdat dit in goede staat moet zijn. Is dit niet het geval, dan zal de kans op beschadiging door vochtstralen aanwezig zijn. Ook wanneer er sprake is van broze steensoorten is vochtstralen niet altijd de beste optie. Je kunt hierbij denken aan zand- of natuursteen. Wil je zekerheid? Laat dan een inspecteur langskomen voor een grondige check.

bakstenen vochtstralen

Het belang van goede voegen

Vooral de conditie van het voegwerk is een belangrijk aandachtspunt. Wanneer de gevel wordt gereinigd met deze straaltechniek kan dit ervoor zorgen dat de voegen beschadigen. De voegen kunnen los gaan zitten doordat het straalmiddel met hoge druk tegen de muur wordt gespoten. Slecht voegwerk kan op zijn beurt weer zorgen voor vochtproblemen in huis. Om dit te voorkomen is een inspectie eerst van belang. Meer informatie over het herstellen van het voegwerk vind je hier.

Hoeveel kost de gevel vochtstralen?

De kosten van deze reinigingsmethoden zijn gemiddeld tussen de €18 en €22 per m2. Het totaalbedrag is behalve het totale oppervlak ook afhankelijk van andere factoren. Zo dient er rekening te worden gehouden met de moeilijkheidsgraad. Het is dan ook aan te raden om vrijblijvend en offerte aan te vragen bij diverse bedrijven om zo een prijs om maat te krijgen. Op basis hiervan kun je bepalen wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is.

Kies voor extra bescherming met impregneren

Nadat de gevel gereinigd is, kun je er ook nog voor kiezen om wat extra bescherming te laten aanbrengen. Het aanbrengen van een speciale beschermlaag heet impregneren. Hierbij wordt een speciale vloeistof op het oppervlak van de gevel aangebracht. Dit zal op het oppervlak blijven zitten maar ook dieper in de stenen dringen. Op deze manier is de gevel beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. De beschermlaag blijft, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo’n 10 jaar zitten. Kosten van impregneren? Houdt rekening met zo’n €8 tot €12 per m2. Info over het impregneren van gevels vind je hier.

gevelreiniging oude verf

Het belang van een specialist

Ondanks dat je denkt te weten wat de status is van de gevel, is het toch aan te raden om hier een specialist naar te laten kijken. Op deze manier weet je zeker wat de staat van de gevel is en in hoeverre vochtstralen de juiste methode is. Ook zal de specialist aangeven of er nog herstelwerkzaamheden plaats moeten vinden voordat er gereinigd kan worden.