Gevel zandstralen Zottegem : werkwijze en prijs

Hebben je buitenmuren een schoonmaakbeurt nodig? Je kunt dan kiezen uit verschillende reinigingsmethoden in Zottegem. Een daarvan is zandstralen, een methode die veel wordt gebruikt wanneer er sprake is van hardnekkig vuil. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar het is ook mogelijk om hier een expert voor in te huren in Zottegem. Het is namelijk belangrijk om van te voren te weten of de gevel het zandstralen aankan. Deze methode is niet geschikt voor alle ondergronden. Hier vind je alle informatie over deze methode en wanneer deze toegepast kan worden.

Wat is zandstralen?

gevel zandstralen in Zottegem

De naam zegt het al: zandstralen is een techniek waarbij een soort zand wordt gemengd met water. Dit middel wordt vervolgens onder een hoge druk op de ondergrond gespoten. Dit zorgt ervoor dat de gevel goed gereinigd wordt. Bij zandstralen kun je over het algemeen kiezen uit twee bekende straalmiddelen: olivinezand of grit. Deze twee middelen kunnen worden gebruikt om de gevel te reinigen. Bekijk ook de pagina over de verschillende gevelwerken in Zottegem die uitgevoerd kunnen worden.

Het belang van het juiste middel

Het is geen kwestie van mengen en spuiten. Voordat je de gevel gaat zandstralen in Zottegem is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Zo is het belangrijk om de juiste grootte en hardheid van de korrel te kiezen. Daarnaast is ook de juiste druk belangrijk, maar ook de afstand die er zit tussen de gevel en het reinigingstoestel. Een overzicht van de vaakst toegepaste gevelreinigingstechnieken.

Wanneer is de gevel zandstralen in Zottegem de juiste methode?

Zandstralen wordt dus toegepast op het moment dat er sprake is van hardnekkige vervuiling. Omdat zandstralen gezien wordt als een redelijk krachtige en agressieve reinigingstechniek is het van te voren belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan de gevel is gemaakt. Door de grote kracht waarmee gewerkt wordt bij zandstralen is niet ieder materiaal hier tegen bestand. Laat een expert hier dus naar kijken wanneer je twijfelt over welke methode er toegepast moet worden. Wanneer kan er worden gesproken van hardnekkige vervuiling? Als er bijvoorbeeld graffiti tegen de gevel in Zottegem is gespoten is zandstralen de beste oplossing.

Welke gevels zijn geschikt voor zandstralen?

Omdat zandstralen als gevelrenovatie in Zottegem vooral wordt gebruikt bij hardnekkig vuil, kan deze methode worden gezien als een redelijk agressieve reinigingstechniek. Dit betekent dus ook dat de gevel in kwestie sterk genoeg moet zijn om dit aan te kunnen. Wanneer je zwakke of kwetsbare muren hebt is het niet aan te raden om deze techniek te gebruiken. Heb je een sterke gevel dat uit hard materiaal bestaat, dan is de kans groot dat de muur geschikt is voor zandstralen. Is het voegwerk van de buitenmuur beschadigd in Zottegem? Dan is zandstralen geen goede optie; dit zal alleen maar voor meer schade zorgen.

Alternatief 1: nevelstralen in Zottegem

Wanneer je er niet zeker van bent of de muur in goede staat is om gezandstraald te worden, kun je ook voor een alternatief kiezen: nevelstralen. Nevelstralen is een methode waarbij er in de eerste plaats gebruik wordt gemaakt van indirecte stralen die nauwkeurig ingesteld kunnen worden. Op deze manier is een specifieke reiniging aan de gevel goed mogelijk. De druk van de straal kan lager worden ingesteld, waardoor er geen sprake is van waterbelasting voor de buitenmuur. Bijna alle gevelmaterialen zijn geschikt voor nevelstralen. Nevelstralen is wel een wat meer prijzige methode: je betaalt zo’n €15 à €20 per m2. Meer informatie over het nevelstralen van buitenmuren vind je in dit artikel.

Alternatief 2: chemisch reinigen van de woning in Zottegem

Een andere, goedkopere optie is chemisch reinigen. Chemisch reinigen wordt ingezet op het moment dat er sprake is van hardnekkig vuil. Eerst wordt er gekeken naar de staat van de muren, om vervolgens een beslissing te maken welke reinigingsmiddelen er worden gebruikt. Het reinigingsmiddel wordt op de muur aangebracht, waarna het vuil zal oplossen. Dit is een snelle, maar ook minder milieuvriendelijke methode. Je kunt als alternatief eventueel wel kiezen voor een biochemische reiniging, waarbij gebruik wordt gemaakt van afbreekbare middelen.

Een specialist inschakelen

Je kunt erover nadenken om zelf aan de slag te gaan met het reinigen van de gevel in Zottegem, maar dit is niet altijd een goed idee. Er zijn dan ook meerdere redenen waarom je een specialist zou moeten inschakelen die je kan adviseren en het werk voor je kan uitvoeren. Wanneer je bij meerdere bedrijven een offerte aanvraagt, kun je voor jou de voordeligste uitkiezen en wellicht een mooie aanbieding tegenkomen. Waarom is het zo belangrijk om voor een expert te kiezen?

  • Een expert kan de staat van de muren beoordelen en op basis daarvan vaststellen of zandstralen een geschikte methode is;
  • Met een specialist kun je ervan verzekerd zijn dat het werk goed wordt uitgevoerd;
  • Een specialist weet precies waar de muur kwetsbaar is en houdt hier dan rekening mee;
  • Je krijgt het juiste advies waardoor je altijd 100% eerlijke informatie krijgt

Zandstralen: de bescherming achteraf

Ook de nazorg is een belangrijk punt wanneer je kiest voor zandstralen. Je kunt er voor kiezen om nog een extra beschermlaag aan te laten brengen op de gevel. Met behulp van een speciaal middel wordt de gevel geïmpregneerd. Hierdoor krijgt de gevel extra bescherming en kan vuil zich minder goed aan de muur hechten. Vuil als mos, onkruid of ander vuil zullen op deze manier niet of nauwelijks voorkomen op de gevel. Ook is de gevel beter beschermt tegen doorslaand vocht: een veelvoorkomend probleem bij woningen in Zottegem. De kosten van impregneren? Je betaalt tussen de €8 en €12 per m2.

Wat zijn de kosten voor zandstralen in Zottegem?

gevel zandstralen prijs m2

Er is geen specifieke prijs die betaalt moet worden voor het zandstralen van de gevel. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van een aantal punten. Als het gaat om extreem hardnekkig vuil, zullen de kosten hoger oplopen dan wanneer er sprake is van minder hardnekkig vuil. Daarnaast spelen ook de bereikbaarheid van de gevel en de grootte van het totale oppervlak een rol. De gemiddelde kosten zijn €12 tot €15 per m2. In de meeste gevallen is het aan te raden om eerst een specialist te laten komen om de muren te inspecteren. Wanneer de voegen eerst hersteld moeten worden, zal dit voor hogere kosten zorgen.

Zelf aan de slag?

Hoewel het aan te raden is om advies te vragen bij een erkend bedrijf in gevelreiniging in Zottegem, is het ook mogelijk dat je zelf aan de slag gaat. Wanneer je enige verstand hebt van gevels en de mogelijke reinigingsmiddelen is het goed mogelijk om zelf te gaan reinigen. Op deze manier kun je heel wat geld besparen. Toch is het van te voren belangrijk om een paar stappen te ondernemen.

Voer een gevelanalyse uit

Voordat je aan de slag gaat is het eerst slim om te kijken naar de staat van de gevel. Wanneer deze in slechte staat is, kwetsbaar is en zwak, is het mogelijk niet geschikt om gezandstraald te worden. Bekijk daarom de steensoort die in de muur zit: sterke steensoorten zijn over het algemeen prima geschikt voor deze methode. Ook is het belangrijk om te kijken naar de voegen. Wanneer deze al poreus zijn kunnen zij door zandstralen extra beschadigen. Gerelateerd: gevelbekleding in Zottegem

Wanneer kun je wel zandstralen?

Op het moment dat er sprake is van een poreuze gevel in Zottegem is het in de meeste gevallen goed mogelijk om deze methode toe te passen. Vaak bevatten poreuze gevelstenen veel vuil en aanslag. Zandstralen is de beste methode om zelfs het meest diepe vuil te verwijderen. Stel de juiste druk in, zodat er geen beschadiging ontstaat. Wanneer je een stabiele muur hebt is zandstralen ook een geschikte techniek. Hoe steviger de muur is, hoe hoger je de druk kunt opvoeren en hoe beter het resultaat.

Wanneer kun je niet zandstralen?

Er zijn ook opties waarbij het zandstralen van de gevel een minder goed idee is. Op het moment dat u geglazuurde stenen heeft is deze techniek sterk af te raden. Doormiddel van zandstralen zal de laag kapot gaan. Dit zorgt voor een lelijk eindresultaat. Ook wanneer de muren van de gevel al eerder behandeld zijn kun je beter voor een andere methode kiezen. Een geïmpregneerde muur zal op deze manier beschadigen en dit moet na het zandstralen weer opnieuw gebeuren.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest