Gevel Cementeren Nadelen: ontdek ze alle 8

Een gecementeerde gevel kan een strakke, moderne uitstraling geven aan uw woning. Echter, net als bij elke gevelbekleding, zijn er ook nadelen verbonden aan het cementeren van uw gevel. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nadelen van gevel cementeren, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

nadelen gevel cementeren

1. Beperkte flexibiliteit en scheurgevoeligheid

Cement is een stijf materiaal dat niet meebeweegt met de natuurlijke werking van uw woning. Dit kan leiden tot scheurvorming, vooral bij temperatuurschommelingen en vocht. Hoewel kleine scheurtjes vaak cosmetisch zijn, kunnen grotere scheuren de waterdichtheid van uw gevel aantasten en leiden tot vochtproblemen.

2. Gevoeligheid voor vocht en algen

Gecementeerde gevels zijn poreus en kunnen vocht absorberen. Dit kan leiden tot schimmel- en algengroei, vooral op schaduwrijke plekken. Regelmatig onderhoud en reiniging zijn nodig om deze problemen te voorkomen.

3. Beperkte isolatiewaarde

Cement heeft een beperkte isolatiewaarde. Als u uw gevel wilt isoleren, moet u extra isolatiemateriaal aanbrengen onder de cementlaag. Dit kan de kosten van uw project verhogen.

4. Arbeidsintensief en kostbaar

Het cementeren van een gevel is een arbeidsintensief proces dat specialistische kennis en vaardigheden vereist. Dit maakt het een relatief dure geveloplossing in vergelijking met andere materialen zoals crepi of gevelbekleding.

5. Beperkte kleur- en textuuropties

Gecementeerde gevels bieden minder kleur- en textuuropties dan andere gevelmaterialen. Hoewel u de cementlaag kunt schilderen, is de keuze beperkt tot effen kleuren en zijn texturen zoals houtnerf of steenimitatie niet mogelijk.

gevel cementeren

6. Onderhoud en reparatie

Gecementeerde gevels vereisen regelmatig onderhoud om ze in goede staat te houden. Scheuren moeten worden gerepareerd en de gevel moet regelmatig worden gereinigd om schimmel- en algengroei te voorkomen. Dit kan op termijn extra kosten met zich meebrengen.

7. Niet geschikt voor alle woningen

Gecementeerde gevels zijn niet geschikt voor alle soorten woningen. Ze passen vooral goed bij moderne architectuur, maar kunnen minder goed passen bij traditionele of landelijke woningen.

8. Impact op het milieu

De productie van cement heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Het is een energie-intensief proces dat veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Als u kiest voor een gecementeerde gevel, is het belangrijk om te kiezen voor een leverancier die duurzaam geproduceerd cement gebruikt.

dik mengsel cementeren

Conclusie

Gevel cementeren kan een aantrekkelijke optie zijn voor een moderne uitstraling, maar het is belangrijk om de nadelen af te wegen voordat u een beslissing neemt. Overweeg de kosten, het onderhoud, de beperkte flexibiliteit en de milieu-impact voordat u kiest voor een gecementeerde gevel.