Stappenplan buitenmuur schilderen

Met een nieuwe laag verf op de gevel ziet je huis er weer fris en nieuw uit. Dat is prettig als je thuis komt van het werk, en kan de verkoopwaarde van de woning flink opstuwen. Een buitenmuur schilderen is niet moeilijk, maar het is een klus waar je wel de tijd voor moet nemen en nauwkeurig moet werken. Voor een mooi resultaat zijn de voorbereidingen erg belangrijk. We hebben een handig stappenplan voor je opgesteld. Als je dat volgt loop je niet het risico om iets te vergeten.

buitenmuur schilderen

Voorbereidingen voorafgaand aan een buitenmuur schilderen

De meeste tijd bij een buitenmuur schilderen gaat in de voorbereidende werkzaamheden zitten. Hoeveel tijd dat kost hangt sterk af van de conditie van de gevels. Om daar achter te komen begin je met een grondige inspectie. Je inspecteert de gevel door er goed naar te kijken. Door die visuele inspectie kun je zien of de gevel erg vuil is en of er vochtproblemen zijn. Het wordt ook aanbevolen om met een schroevendraaier te voelen of voegen en oude verflagen nog goed vast zitten.

De gevel reinigen voor het buitenmuur schilderen

Een gevel die alleen maar vuil is kost relatief weinig tijd in voorbereiding van het buitenmuur schilderen. Dat is afhankelijk van hoe sterk de gevel is vervuild. Normaalgesproken volstaat een goede reinigingsbeurt. Er zijn diversen methoden voor het reinigen van de buitengevel van een woning. Afhankelijk van het soort vervuiling kies je een geschikte manier om de gevel te reinigen. In de meeste gevallen volstaat een schoonmaakbeurt met een hogedrukreiniger of met een gevelreinigingsmiddel. Bij zeer sterke vervuiling moet je andere middelen gebruiken.

Reparaties voorafgaand aan het buitenmuur schilderen

Als bij de inspectie van de gevel voorafgaand aan het buitenmuur schilderen blijkt dat oude verflagen loslaten, gaat dat veel extra voorbereidingstijd kosten. Want alle losse stukken verf moeten worden verwijderd voordat je met de volgende stap verder kunt gaan. Het weghalen van losse verf is essentieel voor het resultaat van het buitenmuur schilderen. Als je de nieuwe verflaag over de oude loszittende lagen heen schildert kan die niet goed hechten. Dat leidt dat er onherroepelijk toe dat de verf binnen korte tijd los brokkelt en dan is al het schilderwerk voor niets geweest.

Losse voegen repareren voor het buitenmuur schilderen

Tijdens de inspectie van de gevel kan blijken dat er losse voegen zijn. Dan vallen er brokjes cement uit wanneer je er met een schroevendraaier langs gaat. Alle losse stukken moeten worden verwijderd. Daarna moet je het voegwerk herstellen of dat door een metselaar laten doen. Als de voegen zijn gerepareerd moet de buitenmuur eerst goed drogen. Soms is het nodig om de gevel voorafgaand aan het buitenmuur schilderen te reinigen. Reserveer ruim voldoende tijd om de gevel goed te laten drogen, want schilderen op een vochtige muur gaat niet goed.

Vochtproblemen oplossen voor het buitenmuur schilderen

Als er veel mos of schimmel op de muren zit is dat een teken van vochtproblemen. Dat kan komen door lekkage, bijvoorbeeld langs de dakrand, of door een gebrekkige ventilatie. Vochtproblemen moet je oplossen voorafgaand aan het buitenmuur schilderen, want die gaan onherroepelijk voor problemen zorgen. Als je zelf de oorzaak niet kunt vinden is het belangrijk om een specialist in te schakelen. Nadat de problemen zijn verholpen kun je het mos en de schimmel verwijderen. Soms lukt dat met een gewone gevelreiniging. Als de gevel goed droog is kun je beginnen met buitenmuur schilderen.

Voorbereidingen om netjes te werken

Hoe netjes je ook werkt; bij een buitenmuur schilderen kunnen er gemakkelijk verfspatten ontstaan, of vegen op deuren en kozijnen. Die verfvlekken kun je achteraf wel verwijderen, maar het is veel eenvoudiger om kozijnen en deuren voorafgaand aan het buitenmuur schilderen goed af te plakken. Vergeet niet om ook het gazon, het terras en de bestrating te bedekken met oude lappen. Let op je eigen veiligheid en gebruik een veilige ladder op een stevige ondergrond, of maak gebruik van een steiger.

Een goede verf kiezen voor het buitenmuur schilderen

Er bestaan verschillende soorten verf om de buitenmuur te schilderen. Bij de verfwinkel en op internet kun je veel informatie vinden over de voor- en nadelen van de verschillende soorten verf. Meestal wordt er gekozen voor een acrylverf. Die zorgt voor een goede bescherming tegen de straling van de zon. Acrylverf gaat vochtproblemen tegen doordat de muur goed kan blijven ademen. Voor de verwerking is het prettig dat acrylverf snel droogt. Haal voldoende verf in huis. Er moeten twee lagen verf worden aangebracht.

Eindelijk aan de slag met de buitenmuur schilderen

Na alle voorbereidingen kun je eindelijk echt aan de slag. Breng eerst een laag primer aan op de muur. Die zorgt voor een goede hechting van de verf op de gereinigde muur. Daarna wordt de muur met twee lagen geverfd, zodat er een goede dekking is. Let er op dat de verflagen tussentijds goed kunnen drogen. Voor het verven van de grote oppervlakken kun je het best een verfroller gebruiken. De details kun je het beste verven met een kleine kwast.