Milieuvriendelijk alternatief: de gevel keimen

Wanneer je gevels weer toe zijn aan een likje verf kun je nu ook kiezen voor een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief: keimen. Gevelwerken zoals keimen kun je zelf doen, maar je kunt hier ook een externe partij voor inschakelen. Zij weten precies hoe deze methode werkt en kunnen je eenvoudig en snel helpen. Keimverf heeft een aantal bijzondere eigenschappen die deze verf een aantrekkelijke optie maken om voor te kiezen. Wanneer je nog wat overtuiging nodig hebt kun je hier meer lezen over de gevel keimen en andere belangrijke zaken die hierbij komen kijken, zoals de kosten voor het laten uitvoeren van de methode.

Ga snel naar:  prijsvoordelenonderhoudvakman inschakelen

De gevel keimen, wat houdt dit in?

Het woord keimen komt van het Duitse merk Keim, een schildermerk dat bekend staat om de minerale verf. Door de jaren heen is gebleken dat deze minerale verf uitstekend gebruikt kan worden voor het verven van de gevels. Een gevel staat bloot aan veel invloeden van buitenaf, waaronder vocht. Met behulp van minerale verf van Keim zullen de bakstenen zich sterk met deze verf verbinden. Toch blijft de gevel dampopen en dit is dan ook een van de redenen dat deze verf zeer aanbevolen is.

Een aantrekkelijke optie voor de lange termijn

Bij de gevel keimen zal deze verf als het ware verstenen en een worden met de gevel. Dit zorgt ervoor dat micro organismen zich niet kunnen hechten aan de muur, maar je krijgt ook een strak resultaat waar je jarenlang van kunt genieten. Voor op de lange termijn is het keimen van de gevel een aantrekkelijke optie. De minerale verf is er niet zomaar af te krijgen en ook hierom is het aan te raden om een vakman in te schakelen. Keimverf is verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder basiskleuren als wit, crème en zand maar ook rood, groen, blauw en geel. Deze kleuren zijn ook in pasteltint beschikbaar.

Gevel keimen: de voordelen

Je hebt een beeld van wat keimen is en hoe deze verf werkt. Ook weet je hoe deze bijzondere Duitse verf ervoor kan zorgen dat de gevel er jarenlang strak uit ziet. Voor de duidelijkheid vind je hier alle voordelen van keimen op een rij.

  • De gevel houdt de perfecte vochtbalans, waardoor schimmels geen kans maken;
  • Dankzij keimen heb je ook geen last van afbladderende verf of mos;
  • Dit is een milieuvriendelijke en duurzame manier om de gevel te bewerken;
  • Keimverf is een sterke verf die de muur beschermt tegen invloeden van buitenaf.

Deze meest bekende keimverf zijn er

Je kunt uit verschillende soorten keimverf kiezen wanneer je de gevel gaat keimen. Hier vind je een overzicht van de meest gekozen verfsoorten en hun eigenschappen.

Aan de slag met gevel keimen

Ga je de gevel keimen of laat je dit doen door een professional? Er is wel enige vorm van voorbereiding nodig wanneer je deze methode gaat toepassen op de gevel, zowel aan de binnen- als de buitenzijde van de gevel. Zo is het belangrijk om eerst te controleren of de muren al dan niet sterk zuigend zijn. Dit geeft de mate aan in hoeverre de bakstenen de verf zullen opnemen. Heb je muur van bakstenen die niet sterk zuigend is? Dit betekent dat de verf zich niet goed zal kunnen hechten, met als gevolg dat de verf van de muren loopt. Zijn de bakstenen juist wel sterk zuigend? Dit zorgt ervoor dat de stenen de verf juist weer teveel verf op zullen nemen, waardoor je extra veel verf op de gevel moet aanbrengen.

Kies voor de juiste voorbereiding

Of de bakstenen nu sterk zuigend zijn of juist niet: het is aan te raden om te muren van de gevel te behandelen met Keim kalei. Dit is een mengsel dat is gebaseerd op kalk en cement. Dit kalkmengsel zal er voor zorgen dat de bakstenen een goede zuigkracht krijgen en de keimverf goed zullen opnemen. Uiteindelijk zorgt dit ook voor het beste resultaat.

gevel keimen kleur

Gevel keimen: de kosten

Het is niet gemakkelijk om een gerichte prijs te hanteren voor het keimen van de gevels, dit hangt af van een aantal factoren. Over het algemeen ligt de prijs tussen de €15 en €35 per m2. Wat kan de prijs beïnvloeden?

  • Is er een speciale behandeling nodig om de bakstenen de juiste zuigkracht te geven? Wanneer dit wel het geval is zal de prijs hoger worden;
  • Nemen de stenen de verf goed op? Als de bakstenen poreus zijn of juist niet zal dit invloed hebben op de prijs;
  • Kies je voor een kleur? De basiskleuren zijn vrij voordelig, maar voor een kleur zul je al snel meer betalen.

Huur een vakman in

Wanneer je zeker wilt zijn van een goed gekeimde gevel schakel je de expertise van een vakman in. Voordat je besluit om ergens een expert van schilderwerken in te huren is het aan te raden om bij meerdere experts een offerte aan te vragen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de gemiddelde kosten en kun je een overwogen keuze maken.