Buitenmuur waterdicht maken

Vochtproblemen in woningen ontstaat vaak doordat er vocht in de buitenmuren zit. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Het is absoluut noodzakelijk om dit niet te lang op zijn beloop te laten. Want het vocht in de burenmuren kan op den duur doorslaan naar binnen. Dat leidt tot duidelijk zichtbare vochtplekken op de muur, schimmelvorming en een kil ongezond binnenklimaat. Een buitenmuur waterdicht maken kan gelukkig op meer goede manieren. Een buitenmuur waterdicht maken kan door kapotte voegen te herstellen, de gevel te impregneren of door gevelbekleding te plaatsen. Welke methode het best kan worden toegepast hangt af van de oorzaak van de vochtproblemen.

Extra redenen om de buitenmuur waterdicht maken

Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt uiteraard vooral om vochtproblemen op te lossen. Maar er is nog een aantal bijkomende voordelen. Een muur die is behandeld tegen vocht zal ook veel minder snel vuil worden. Dat komt door de nieuwe beschermlaag van de gevelbekleding. Die is zo ontworpen dat vuil zich daar minder gemakkelijk aan vast hecht. Als de bekleding toch vuil wordt is deze heel gemakkelijk te reinigen. Een ander voordeel van de buitenmuur waterdicht maken is een sterk verminderde groei van mossen en algen. Een buitenmuur waterdicht maken zorgt voor een droge muur en daar kunnen deze planten niet goed op groeien.

Cosmetische effecten van een buitenmuur waterdicht maken

De buitenmuur waterdicht maken heeft als pluspunt dat je woning er altijd beter gaat uitzien. Vooral als je kiest voor een nieuwe gevelbekleding ziet de gevel er weer als nieuw uit. Ook het herstellen van kapot voegwerk zorgt ervoor dat de gevel er een stuk beter uitziet. Impregneren is een maatregel die geen invloed heeft op het uiterlijk van de woning. Maar die zorgt er, net als bij het herstellen van voegwerk en nieuwe gevelbekleding, wel voor dat de levensduur van de woning door het uitbannen van vocht aanzienlijk wordt vergroot.

Mogelijkheden buitenmuur waterdicht maken

Vochtige buitenmuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Een gevel behandelen tegen vocht kan afhankelijk van de oorzaak dan ook op verschillende manieren.

Voegen herstellen

gevel waterdicht maken voegen herstellen

De oorzaken van vochtige buitenmuren kunnen heel divers zijn. Maar kapot voegwerk is wel één van de belangrijkste. Als het voegwerk beschadigd raakt, bijvoorbeeld doordat er agressieve klimplanten tegen de muur aan groeien, zullen er stukjes cement uit de voegen knappen en kan er gemakkelijk regenwater in de muur doordringen. Daardoor worden de muren langzamerhand vochtig. Echte schade ontstaat als het gaat vriezen. Als het water in de poreuze stenen bevriest zet het uit. Daardoor kunnen de stenen gaan barsten. Als dat herhaaldelijk gebeurt knappen er stukjes baksteen uit. Het herstellen van zo’n kapotte muur is een behoorlijk kostbare aangelegenheid. Veel beter is het om snel in actie te komen als je ziet dat het voegwerk slecht aan het worden is. De buitenmuur waterdicht maken door voegherstel is veel minder kostbaar dan het herstel van beschadigde bakstenen. Voegen herstellen is een klus die je beter kunt overlaten aan een vakman. Hij heeft daarvoor het juiste gereedschap. Voegherstel gebeurt in drie stappen. Eerst worden de kapotte voegen uitgeslepen zodat er geen losse stukjes cement meer inzitten. Daarna wordt de muur met een hogedrukreiniger schoongemaakt en tenslotte worden de voegen opnieuw met cement opgevuld. Door het nieuwe cement kan er geen water meer in de muur doordringen.

Gevel impregneren

gevel waterdicht maken impregneren

Poreuze bakstenen kunnen ook een oorzaak zijn van vochtige muren. De stenen absorberen het regenwater. Net als bij kapotte voegen kan daar bij flinke vorst grote schade door ontstaan. Poreuze bakstenen kunnen weer waterdicht worden gemaakt door ze te impregneren. De buitenmuur waterdicht maken gebeurt met een waterafstotend middel, dat heel diep in de muur doordringt. Muren impregneren wordt gedaan met een borstel of met een verstuiver. Let er op dat je het juiste impregneermiddel gebruikt. Niet-capillaire middelen sluiten de muur volledig af. Voor de meeste gevelmaterialen kan beter een capillair middel worden gebruikt. Die zijn ademend, waardoor eventueel vocht niet in de muur blijft zitten.

Gevelbekleding

gevelbekleding vochtige buitenmuren

De buitenmuur waterdicht maken, de gevel een nieuwe frisse uitstraling geven en de woning beter isoleren kan in één keer als je nieuwe gevelbekleding laat aanbrengen. Er bestaan verschillende methoden om nieuwe gevelbekleding aan te brengen, maar voor de meeste woningen is crepi de beste en voordeligste methode. Crepi pleisterwerk is een goede bescherming tegen alle weersinvloeden. Omdat het op de muur wordt aangebracht zorgt het er bovendien voor dat voegen niet meer kunnen beschadigen. Doordat crepi vanwege de isolerende werking zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing zullen de kosten van het aanbrengen na verloop van tijd worden terugverdiend.

buitenmuur waterdicht maken

Kosten buitenmuur waterdicht maken vergeleken

De kosten van een buitenmuur waterdicht maken worden beïnvloed door de staat van de gevel en het materiaal van de gevel. Bij voegherstel kost het verwijderen van de oude voegen 32-35 euro per vierkante meter. Het opnieuw invoegen kost nog eens 8-13 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gebruikte voegtechniek. Voor het impregneren van een gevel betaal je 8-12 euro per vierkante meter. Een nieuwe gevelbekleding met crepi is een stuk duurder, maar dan is de gevel ook meteen geïsoleerd. Crepi kost 80-120 euro per vierkante meter.