Gevel: Prijzen 2023, soorten en bouwkosten

De prijs van een gevel is gemiddeld €35/m², met een marge tussen €20 en €70/m² inclusief arbeid. De prijs van een bepleisterde gevel varieert van €50 tot €105/m², terwijl die van een eenvoudige reiniging varieert van €10 tot €45/m², inclusief werk.

Facade-oplossingenGemiddelde prijs per m² (met montage)
Facade pleister€50 tot €105
Gevel van gevelsteen€50 tot €150
Gevel zandstralen€35 tot €110
Facade reinigen€10 tot €45
prijs van een gevel

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten van je gevel te schatten en krijg een precieze prijsopgave van een vakman.

Er zijn veel redenen waarom je een nieuwe gevel nodig hebt. De meest voorkomende zijn wanneer er een nieuw huis wordt gebouwd of wanneer een oud huis wordt gerenoveerd. Over het algemeen hebben gevels een relatief lange levensduur, maar sommige zeer oude huizen kunnen aan een opfrisbeurt toe zijn.

In dergelijke gevallen moet er een nieuwe gevel worden geplaatst. De opties zijn relatief gevarieerd en de keuze hangt af van een aantal specifieke criteria. Om het je gemakkelijk te maken, geven we hier een overzicht van de kosten van een gevel, afhankelijk van de gebruikte materialen en de beschikbare opties.

Gevelprijzen per bekleding

Een gevel kan met verschillende soorten materiaal worden bekleed. Moderne bepleistering met één laag wordt het meest gebruikt, maar is zeker niet verplicht.

Je kunt gevelbekleding gebruiken, dat uitgebreid wordt besproken in een ander artikel, verf, dat ook in een ander hoofdstuk wordt behandeld, en gevelsteen.

De keuze van gevelbekleding moet worden gebaseerd op de planningsverplichtingen van je perceel, je smaak en de uiteindelijke kosten. Houd er in elk geval rekening mee dat de kosten van de gevel een investering zijn die bepalend is voor de structurele gezondheid van je huis.

Prijs van gevelbepleistering

De prijs van dit type gevelrenovatie kan variëren van €50 tot €105/m².

De populairste oplossing, en zonder twijfel de oplossing met de beste prijs-kwaliteitverhouding, is pleisterwerk met één laag, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Dit is eigenlijk een pleister die ook dienst doet als pleister. Dit materiaal helpt om kosten te besparen, omdat er minder materiaal wordt gebruikt en er maar één laag wordt aangebracht.

De pleister is gemaakt van minerale materialen en de samenstelling kan worden verbeterd met chemische additieven om bepaalde technische prestaties te verbeteren.

prijs van een gevelbepleistering

Moderne pleisters bieden zeer hoge technische prestaties en kunnen ervoor zorgen dat de gevel vele decennia waterdicht blijft.

Er is ook een breed kleurengamma, met alle denkbare variaties. Je kunt zelfs één hoofdkleur gebruiken voor grote delen van de gevel en een secundaire kleur voor geaccentueerde delen, zoals modillions.

Merk op dat pleisterwerk in goede staat kan worden geschilderd om het een nieuw leven te geven.

De prijs van een stenen gevel

De prijs van gevelsteen varieert van €50 tot meer dan €150/m².

We hebben de gewoonte om gevelstenen de minerale materialen te noemen die tegen de gevel worden gedrukt.

Oorspronkelijk waren dit platen steen, meestal lokaal, die op de gevel werden geplakt met cementlijm, met voegen om het geheel af te dichten.

Tegenwoordig wordt er nog steeds steen gebruikt, maar soms worden er ook gereconstrueerde materialen gebruikt om de kosten laag te houden en toch verschillende steensoorten natuurgetrouw te imiteren.

prijs van een stenen gevel

Je kunt ook kiezen voor gevelstenen, die op hetzelfde systeem zijn gebaseerd en precies dezelfde technische prestaties leveren. Alleen het uiterlijk verandert.

Prijs van zandstralen

De prijs voor het zandstralen van een gevel kan variëren van €35 tot meer dan €110/m² (alles inclusief), afhankelijk van het type zandstralen.

Bij het renoveren van een gevel is het vaak nodig om hardnekkige vlekken te verwijderen of, in mindere mate, het oppervlak snel en effectief te reinigen.

Daarom wordt zandstralen gebruikt. Zandstralen is het onder hoge druk projecteren van zand (meestal kiezelzand) op een oppervlak om het te strippen.

prijs van een gevel zandstralen

Er worden verschillende drukken en soorten zand gebruikt, afhankelijk van de gewenste agressiviteit van de abrasie.

In alle gevallen moet het werk worden uitgevoerd door een professional en is het onderworpen aan strenge voorschriften om ervoor te zorgen dat het geen gevaar oplevert voor bewoners of het milieu.

Prijs van gevelreiniging

De prijs van gevelreiniging varieert van €10/m² tot €45/m².

Voordat een gevel opnieuw wordt geschilderd, of gewoon om hem een nieuwe glans te geven, wordt er meestal een gevelreiniging uitgevoerd.

De reiniging kan in verschillende gradaties worden uitgevoerd, van eenvoudig borstelen tot vernevelen en schrobben.

De gebruikte technieken zijn afhankelijk van het soort vuil op de gevel. De vakman die de werkzaamheden uitvoert, kan je adviseren over de meest effectieve reinigingsmethode.

prijs van een gevel reinigen

Reiniging wordt over het algemeen uitgevoerd om het oppervlak voor te bereiden op het schilderwerk. Dit verwijdert alle sporen van vervuiling, vet en eventuele schimmel die het werk zouden kunnen hinderen.

Een gevel bouwen

Het bouwen van een nieuwe gevel is een project dat door professionals in slechts een paar dagen kan worden uitgevoerd bij het bouwen van een huis.

Het beginpunt is het voorbereiden van de muren, het wegwerken van onregelmatigheden en het algemeen uniform maken van de ondergrond.

In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt het pleisterwerk dan machinaal opgespoten.

gevel bouwen

Bij renovatiewerkzaamheden moet eerst de oude gevel worden gestript, vervolgens de muur worden voorbereid en ten slotte de nieuwe coating worden aangebracht.

In alle gevallen worden na droging van het pleisterwerk de afwerking en eventuele versieringen, zoals modillions, aangebracht.

Kosten van het bouwen van een gevel

In verreweg de meeste gevallen is het raadzaam om een beroep te doen op een team van ervaren professionals.

Het bouwen van een gevel is geen lukraak proces en iemand die nog nooit pleisterwerk heeft aangebracht, zal zich al na een paar minuten de haren uit het hoofd trekken.

gevel bouwen prijs

De professionals hebben krachtig gereedschap dat het werk aanzienlijk kan versnellen. Je krijgt snel een nette klus.

De kosten voor het pleisteren van een gevel variëren sterk, over het algemeen van €40/m² tot meer dan €75/m² als de voorbereiding lastig is.

Een vakman vinden

Voor het uitvoeren van je gevelproject kun je een beroep doen op metselaars, schilders of metselaars. Afhankelijk van de materialen zal de ene of de andere vakman geschikter zijn.

Om de zeldzame parel te vinden, vraag je een groot aantal offertes aan. Zo weet je wie de kwaliteit biedt die je wilt voor de beste prijs.

Voorbeeld van een gevelofferte

Mevrouw Pappalardo gaf ons haar voorbeeld. Ze was net klaar met werken en wilde nieuwe gevelbekleding laten plaatsen op twee stukken muur, met een totale oppervlakte van ongeveer 45m². Ze koos voor een offerte die de voorbereiding van de gevel, het opvullen van een aantal scheuren, het aanbrengen van een vochtwerende hars en een goede kwaliteit pleister omvatte. De prijs bedroeg €3.900.

Ontdek onze gevel- en pleistergidsen