Metalen Gevelbekleding: Prijzen 2023, soorten en isolatie

De gemiddelde prijs van metalen gevelbekleding is €120/m², met een bereik van €85 tot €205/m² inclusief installatie. In detail varieert de prijs van metalen gevelbekleding met één huid van €85 tot €165/m², terwijl die van metalen sandwich gevelbekleding varieert van €115 tot €205/m².

Soort metalen gevelbekledingGemiddelde prijs per m² (met montage)
Enkele metalen gevelbekleding€85 tot €165
Sandwich metalen gevelbekleding€115 tot €205
Dubbele huid metalen bekleding€95 tot €175
metalen gevelbekleding prijs

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je metalen gevelbekledingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Isolatie
 • Afmetingen van het paneel
 • Hoogte installatie
 • Afwerkingen
 • Uiterlijk

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten te schatten voor het plaatsen van je metalen gevelbekleding en ontvang een nauwkeurige offerte van een vakman.

Metalen gevelbekleding is een steeds populairdere geveloplossing, dankzij het installatiegemak en de stevigheid. Bovendien verjongt het de gevel van een huis dankzij de eigentijdse lijnen en het brede kleurengamma. In combinatie met externe isolatie kan metalen gevelbekleding ook het energieverbruik aanzienlijk verlagen.

Prijs van metalen gevelbekleding per type

Lange tijd was metalen gevelbekleding beperkt tot industriële en agrarische gebouwen en winkelcentra. Dit kwaliteitsproduct geniet echter een heropleving van de interesse bij het grote publiek, dankzij de populariteit voor het bereiken van een Scandinavische of moderne stijl en de hoge technische prestaties. Als je metaal wilt meenemen in de berekening van de prijs van je gevelbekleding, is het eerste wat je moet overwegen welk alternatief het meest geschikt is voor je project.

Prijs van metalen gevelbekleding met één huid voor buiten

De prijs van metalen gevelbekleding varieert van €85 tot €165/m², inclusief installatie en isolatie. Exclusief installatiekosten varieert de prijs van metalen gevelbekleding met isolatie van €45 tot €85/m².

De prijs van metalen gevelbekleding met één huid zonder isolatie varieert van €30 tot €70/m², hoewel het meestal gecombineerd wordt met isolatie en een ondersteunend kader.

Voor buitenisolatie is de eenvoudigste oplossing te kiezen voor metalen gevelbekleding met één huid, die aan de gevel kan worden bevestigd met een geschikt raamwerk. Dit maakt het gemakkelijk om de isolatie te bedekken met een dunne, stevige bekleding.

Metalen gevelbekleding met één huid bestaat uit een staalplaat van 0,5 tot 0,75 mm (of tot 2 mm voor uitzonderlijke toepassingen) die koud gevormd is tot een geribbeld, gegolfd of ander profiel. De ribben zijn meer dan alleen een esthetisch kenmerk, omdat ze de plaat aanzienlijk stijver maken.

Ondanks de dunheid van deze producten moet je weten dat ze bestaan uit verschillende opeenvolgende lagen die ontworpen zijn om ze te beschermen tegen de elementen. Aan de achterkant (binnenkant) is het metaal verzinkt of gegalvaniseerd en heel vaak voorzien van een laklaag. Aan de buitenzijde wordt het staal gegalvaniseerd of verzinkt, vervolgens gegrond en ten slotte in de gewenste kleur gepoedercoat. Houd er rekening mee dat deze laklaag meestal tussen 10 en 30μ ligt, maar optimaal is tussen 20 en 30μ.

Dankzij deze behandeling is metalen gevelbekleding bijzonder goed bestand tegen corrosie en heeft het jarenlang geen onderhoud nodig. Het moet echter wel met water gewassen worden om de oorspronkelijke glans terug te krijgen.

In het geval van gevelbekleding met één huid moet de isolatie worden toegevoegd aan de geschatte metalen gevelbekleding. Je moet de isolatie kiezen uit een reeks opties, die we later zullen bespreken, en de dikte bepalen die nodig is om de gewenste thermische prestaties te bereiken. Het gebruik van metaal om de isolatie mee te bekleden heeft geen invloed op de thermische kwaliteit van de constructie, maar je moet wel kiezen voor een raamwerk met thermische onderbrekingen om een beetje extra hulp te krijgen.

Houd er rekening mee dat metalen gevelbekleding met één huid kan worden geïnstalleerd zonder enige isolatie, maar in dit geval moet ervoor worden gezorgd dat het gebouw wordt beschermd tegen de condensatie die zich onvermijdelijk aan de achterkant vormt.

Prijs van metalen sandwich gevelbekleding

Sandwich gevelbekleding kost tussen €115 en €205/m², inclusief installatie. Op de offerte voor uw metalen gevelbekleding zal de regel voor benodigdheden een bedrag tonen tussen €75 en €125/m².

Om het gemakkelijker te maken om van buitenaf te isoleren met metalen gevelbekleding, hebben fabrikanten een geavanceerder metalen product ontwikkeld: het sandwichpaneel.

Dit gevelbekledingspaneel bestaat uit een geribbelde metalen buitenkant die identiek is aan die van conventionele metalen gevelbekleding, maar met een isolatielaag die aan de binnenkant is gelijmd. Meestal is deze isolatielaag polyurethaan (PUR of PIR), dat uitstekende prestaties levert bij een geringe dikte, maar het kan ook minerale wol of wol van biologische oorsprong zijn.

Het voordeel van sandwichpanelen is tweeledig. Enerzijds maakt de 2-in-1 aard van dit product metalen gevelbekleding eenvoudiger en sneller te installeren. De isolatie hoeft niet aan de gevel bevestigd te worden. Het sandwichpaneel heeft ook van nature hoge thermische prestaties, wat voldoende kan zijn om de isolatie van een gebouw te verbeteren en condensvorming aan de onderkant van de metalen gevelbekleding te voorkomen.

Sandwich gevelbekleding is ook een oplossing om de akoestische isolatie van een gebouw te verbeteren, door materialen van verschillende dichtheden af te wisselen.

Hoewel metalen sandwichpanelen het ideale product lijken, moet je toch rekening houden met een aantal nadelen.

 • Metalen sandwichpanelen zijn duurder dan enkelwandige panelen met toegevoegde isolatie.
 • Sandwichpanelen zijn zwaarder dan enkelwandige modellen, wat op sommige hoogbouwlocaties een probleem kan zijn.
 • Dit is een zeer recent materiaal en niet alle vaklui of leveranciers bieden het aan.

Net als andere metalen gevelbekledingspanelen zijn sandwichpanelen verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en ribben. Je kunt zelfs de kleur van je gevelbekleding kiezen uit de internationale RAL-kleurencatalogus.

Prijs van metalen gevelbekleding met dubbele huid

De prijs van metalen gevelbekleding met dubbele huid kan variëren van €95 tot €175/m². Meer specifiek varieert de aankoopprijs van metalen gevelbekleding van €55 tot €95/m², waarbij de arbeidskosten nog moeten worden opgeteld.

Dubbelwandige gevelbekleding wordt vaak verward met sandwich gevelbekleding, maar ze zijn helemaal niet hetzelfde product. De twee oplossingen worden op heel verschillende gebieden gebruikt en voldoen aan heel verschillende specificaties.

Dubbelwandige gevelbekleding bestaat uit verschillende lagen die mechanisch aan elkaar worden bevestigd:

 • Een binnenlaag.
 • Een isolatielaag.
 • Een buitenlaag.

Dit is een complete geveloplossing die niet aan een bestaande gevel hoeft te worden bevestigd. Deze gevelbekleding wordt ondersteund door een zelfdragend metalen raamwerk, dat meestal wordt verkocht als een complete oplossing met de metalen panelen. In de meeste gevallen betekent dit dat je een pakket van een fabrikant kiest en het hele aanbevolen ecosysteem installeert, in plaats van elementen te kiezen uit verschillende leveranciers.

Metalen gevelbekleding met een dubbele huid is over het algemeen voorbehouden voor de industrie, magazijnen en commerciële gebouwen, maar ook voor garages en tuinhuisjes. Het resultaat is een complete gevel met isolatie en zonder binnenbekleding.

Er zijn veel verschillende opties, waarbij je meestal zelf het type en de dikte van de isolatie, het profiel van de ribben en de kleur van de buitenkant kunt kiezen.

Merk op dat gebouwen die al voorzien zijn van oude metalen gevelbekleding kunnen profiteren van deze oplossing door direct op de oude gevelbekleding te bekleden.

Kosten van metalen gevelbekleding voor gevelisolatie

De prijs van metalen gevelbekleding is vaak inclusief isolatie, omdat dit werk over het algemeen wordt uitgevoerd om uitwendige isolatie te bereiken, ook wel bekend als ITE. Je moet niet alleen het type isolatie kiezen, maar ook de dikte, die rechtstreeks het niveau van de thermische prestaties bepaalt.

Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (met montage)PrestatiesObservaties
Rockwol€22 tot €50Goede thermische isolatieMineral wools
  Gemiddelde faseverschuivingGemiddelde grijze energie
Glaswol€20 tot €40Goede thermische isolatie 
  Slechte faseverschuiving 
Houtvezel€30 tot €55Goede thermische isolatieNatuurlijke isolator
  Uitstekende faseverschuivingLage grijze energie
Cellulosewatten€27 tot €48Goede thermische isolatieGerecycled product
  Goede faseverschuivingLage grijze energie
Polyurethaan€30 tot €55Hoge thermische isolatieZeer hoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand
Polystyreen€25 tot €55Hoge thermische isolatieHoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand

Prijs van harde minerale wol

De prijs van minerale wol varieert van €12 tot €30/m².

Glaswol en steenwol zijn de populairste isolatiematerialen, omdat ze goedkoop zijn, gemakkelijk te installeren en goede prestaties leveren. Deze soorten isolatie zijn echter niet erg milieuvriendelijk, omdat de productie ervan veel energie kost.

Prijs van harde houtvezel

Houtvezel is duurder dan andere soorten wol en kost tussen €18 en €25/m².

We raden aan om isolatie van biologische oorsprong te gebruiken, zoals houtvezel, om het milieu te helpen beschermen. Houtvezel presteert erg goed en biedt een uitstekend comfort in de zomer, dankzij de faseverschuiving.

Prijs van harde cellulosewatten

De prijs van cellulosewatten varieert van €12 tot €18/m².

Cellulosewatten geven kranten een tweede leven, aangezien het eigenlijk versnipperd krantenpapier is waaraan brandvertragende stof is toegevoegd. Deze isolatie presteert goed in zowel de winter als de zomer, maar moet goed beschermd worden tegen vocht.

Prijs van hard polyurethaan

De prijs van je metalen gevelbekleding zal €15 tot €25/m² hoger moeten zijn als je polyurethaan wilt gebruiken.

Polyurethaan wordt vaak gebruikt in combinatie met metalen gevelbekleding omdat het condensatie tegengaat. Het is bijvoorbeeld de meest gebruikte isolatie in sandwichbekleding. Polyurethaan (PIR en PUR) is zeer efficiënt, maar heeft een zeer hoge grijze energie-inhoud.

Prijs van hard polystyreen

De prijs van polystyreenplaten varieert van €10 tot €25/m².

Polystyreen is een zeer goede thermische isolator, maar reageert slecht op brand en heeft een hoge opgeslagen energie. Polystyreen kan worden gebruikt onder gevelbekleding, maar de belangrijkste toepassing is onder pleisterwerk.

Voorbeelden van prijzen voor metalen gevelbekleding: actuele prijzen

Om je te helpen een beter inzicht te krijgen in de kosten van je metalen gevelbekleding, volgen hier enkele voorbeelden van prijzen uit concrete gevallen.

 • 15.700€: Dit is de prijs voor metalen gevelbekleding met een enkele huid, 120 mm steenwolisolatie en kozijnen, voor een huis met een geveloppervlakte van 150m².
 • 35.700€: Dit is de prijs van metalen gevelbekleding zonder isolatie voor een magazijn met een gevel van 420m².
 • 4.500€: Dit is de prijs voor metalen gevelbekleding met dubbele huid voor een garage met een gevel van 40m².
 • 9.450€: Dit zijn de kosten voor metalen gevelbekleding met sandwichpanelen en kaders voor een huisuitbreiding met een gevel van 70m².

Metalen gevelbekleding plaatsen: Arbeidskosten

Installatietechniek

De installatie van metalen gevelbekleding varieert naargelang het gekozen type gevelbekleding. De complexiteit van de installatie heeft ook een invloed op de hoeveelheid overlast, de duur van het werk en, logischerwijs, de arbeidskosten. Metalen gevelbekleding is sneller te plaatsen dan andere soorten gevelbekleding, omdat de gevelbekleding in plaats van de gebruikelijke houten, composiet- of PVC-panelen bestaat uit panelen van meerdere m² die zeer snel te plaatsen zijn.

 • Enkelwandige metalen gevelbekleding plaatsen: Enkelwandige gevelbekleding is over het algemeen het gemakkelijkst en snelst te plaatsen. Het enige wat je moet doen, is het raamwerk aan de gevel bevestigen en de gevelpanelen eraan vastschroeven. Als je isolatie wilt toevoegen, moet deze voor of na het raamwerk aan de gevel worden bevestigd.
 • Metalen gevelbekleding met dubbele huid monteren: Dit product is het meest tijdrovend om te installeren, omdat je het raamwerk moet installeren en vervolgens de eerste huid eraan moet bevestigen. Daarna installeer je de isolatie, die vastklikt in het geraamte, en ten slotte breng je de tweede huid aan.
 • Sandwichmetalen gevelbekleding: Sandwichproducten zijn de snelste en eenvoudigste manier om metalen gevelbekleding te installeren. Aangezien de isolatie al aan de binnenkant van de bekleding is gelijmd, hoef je alleen nog maar het raamwerk in elkaar te zetten en de metalen panelen te bevestigen.

Meestal is het nodig om een steiger te installeren om het werk veiliger en gemakkelijker te maken. Dit element heeft ook kosten, niet alleen in termen van aankoop, huur of vaste prijs, maar ook voor de installatie en demontage.

Metalen gevelbekleding installeren

Prijs van installatie van metalen gevelbekleding

Over het algemeen wordt geschat dat de kosten voor de installatie van metalen gevelbekleding in zijn geheel kunnen variëren van €40 tot €80/m², afhankelijk van het type product en de gebruikte isolatie.

De prijs voor het plaatsen van metalen gevelbekleding hangt af van een aantal factoren, die allemaal verband houden met de tijd die nodig is om 1m² gevelbekleding volledig te plaatsen. Je kunt een beroep doen op een professionele installateur, een schrijnwerker of een ijzerhandelaar.

Het is dus moeilijk om een exacte prijs te bepalen voor het plaatsen van metalen gevelbekleding, want elke situatie is anders: de gevel moet misschien bijgewerkt worden, er moet veel gesneden worden, de site kan moeilijk toegankelijk zijn, enzovoort.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je metalen gevelbekleding te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je met een RGE vakman werkt, kun je profiteren van overheidssubsidies en ben je verzekerd van een perfecte isolatie en afwerking.

Bijkomende kosten voor het plaatsen van metalen gevelbekleding

Je kunt je werk aanvullen met bijkomende projecten die des te kostbaarder zijn om mee te nemen in je schatting voor metalen gevelbekleding.

 • Externe verlichting: het is heel eenvoudig voor een elektricien om een elektrisch netwerk onder de gevelbekleding te installeren om verlichting te leveren. Je nieuwe gevel zal er 's avonds subliem uitzien en je comfort rond het huis of op het terras zal erdoor verbeteren.
 • Roestwerende behandeling: Als je metalen gevelbekleding erg oud is, kun je voorkomen dat je ze moet vervangen door ze gewoon te schilderen. Je moet echter alle voorzorgsmaatregelen nemen en een roestwerende laag aanbrengen voordat je de lak afwerkt.

FAQ

Hoeveel kost metalen gevelbekleding?

De prijs van metalen gevelbekleding varieert van €85 tot €205/m², afhankelijk van de prestaties.

Hoeveel kost enkelwandige metalen gevelbekleding per m²?

Enkelwandige metalen gevelbekleding kost €85 tot €165/m², alles inclusief.

Welke isolatie moet ik gebruiken onder metalen gevelbekleding?

Je kunt minerale wol, houtwol, cellulosewatten of polyurethaan gebruiken onder metalen gevelbekleding.

Welk type gevelbekleding moet ik kiezen voor een huis?

Voor een huis raden we een metalen gevelbekleding met één huid aan, bekleed met een dikke laag isolatie, bevestigd aan het metselwerk.

Welk type metalen gevelbekleding moet ik kiezen voor een commercieel gebouw?

Voor een professioneel of industrieel gebouw raden we een dubbelwandige of sandwichbeplating aan, die een goede isolatie biedt en het werk gemakkelijker maakt.

Ontdek onze bekledingsgidsen