PVC Gevelbekleding: Prijzen 2024, soorten en isolatie

De prijs van PVC buitenbekleding is gemiddeld €130/m², met een marge van €85 tot €250/m² inclusief installatie. De prijs van PVC gevelbekleding met één huid varieert bijvoorbeeld van €85 tot €230, terwijl die van PVC buitenbekleding tussen €100 en €250/m² ligt.

Type PVC gevelbekledingGemiddelde prijs per m² (met montage)
PVC gevelbekleding€100 tot €250
PVC gevelbekleding enkelwandig€85 tot €230
Pvc-bekleding met dubbele huid€105 tot €265
pvc gevelbekleding prijs

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je PVC gevelbekledingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog een aantal andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Isolatie
 • Afmetingen van planken of panelen
 • Hoogte van installatie
 • Afwerkingen
 • Uitstraling

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het installeren van je PVC gevelbekleding te schatten en ontvang een nauwkeurige offerte van een vakman.

Met of zonder externe thermische isolatie is buitenbekleding van PVC een goedkope geveloplossing die andere materialen zoals hout of metaal kan imiteren. Dit nu aantrekkelijke, solide en onderhoudsvrije product wordt niet aangetast door de elementen en trekt steeds meer huiseigenaren over de streep.

Prijs van PVC gevelbekleding per type

PVC (polyvinylchloride) is een modern materiaal dat in steeds meer projecten wordt gebruikt. Het biedt aantrekkelijke thermische eigenschappen tegen een zeer betaalbare prijs. PVC is een goedkoop product dat je niet over het hoofd mag zien bij het berekenen van de prijs van je gevelbekleding.

Prijs van buitenbekleding van PVC

De prijs van PVC gevelbekleding varieert van €100 tot €250/m², inclusief installatie. Als je de installatie niet wilt meenemen in je berekeningen, bedenk dan dat de prijs van PVC gevelbekleding varieert van €60 tot €170/m².

Er zijn verschillende soorten PVC gevelbekleding, waarvan de meest voorkomende het "add-on" type is. Dit type gevelbekleding wordt bevestigd op een raamwerk dat zelf verankerd is aan de gevel.

Deze techniek maakt het heel gemakkelijk om isolatie van buitenaf aan te brengen en zo de thermische schil van het huis te versterken.

Pvc is een ideaal materiaal om de elementen te trotseren. Als het van goede kwaliteit is, is het bestand tegen vorst, vocht en UV-stralen zonder dat er beschermende producten nodig zijn. Dit betekent dat de gevelbekleding het hele jaar door slijtvast is en lang zijn glanzende nieuwe uiterlijk behoudt, in tegenstelling tot houten gevelbekleding, dat traditioneler is maar meer onderhoud vergt.

Bovendien betekent deze sterkte dat je het onderhoud van je gevelbekleding kunt vermijden. Je hoeft PVC alleen met water schoon te maken als je dat nodig vindt. Je hoeft alleen maar stof, modder, pollen en andere deeltjes te verwijderen.

De toegevoegde kwaliteit van pvc-bekleding is van vitaal belang, want hierdoor kun je een isolatielaag aanbrengen van de dikte die je nodig hebt om je thermische doelstellingen te bereiken. Deze dikte maakt het ook mogelijk om een luchtruimte te laten als dat nodig is voor je configuratie.

Pvc is compatibel met de meeste isolatiepanelen en heeft geen technische contra-indicaties omdat het inert is.

Pvc is echter een materiaal dat geproduceerd wordt door de petrochemische industrie en de samenstelling en productie ervan zijn niet erg milieuvriendelijk. Om dit te compenseren moet er echter op worden gewezen dat PVC in 100% van de gevallen meerdere keren kan worden gerecycled.

Tot slot raden we je aan om PVC van goede kwaliteit te kiezen, omdat PVC van lage kwaliteit na enkele jaren kan vergelen en een te "plastic" uiterlijk kan krijgen.

Prijs van enkel PVC buitenbekleding

De prijs van enkelwandige PVC gevelbekleding varieert van €85 tot €230/m², inclusief installatie. Op de offerte voor je PVC gevelbekleding zal de regel voor leveringen variëren van €45 tot €150/m².

Niet alle gevelbekleding maakt deel uit van een buitenisolatieproject. In sommige gevallen gaat het gewoon om het bekleden van een gebouw, om de kosten voor het renoveren van de gevel te drukken, een uitbouw aan het huis te bekleden of een balkon stijlvol te omringen.

Voor dit soort projecten kun je kiezen voor PVC gevelbekleding met één huid, die niet alleen de isolatie verbetert, maar het ook mogelijk maakt om de gevel te bekleden met een structuur tegen lagere kosten.

Enkelwandige PVC gevelbekleding wordt aangebracht op een zeer dun frame, dat op zijn beurt wordt bevestigd aan de gevel van het gebouw. In sommige gevallen kan het zelfs worden verankerd aan een zelfdragend frame, zoals voor een balkon, poolhouse of tuinhuisje. Er is geen isolatielaag voor deze PVC bekleding, vandaar de naam "single skin", en daarom is deze meestal inbegrepen in de prijs van een tuinhuisje.

Bij dit type specificatie ligt de nadruk meestal meer op de stijl dan op de technische prestaties van de bekleding. Dit is geen probleem, want PVC van goede kwaliteit kan, ongeacht hoe het is geïnstalleerd, zeer esthetisch zijn. PVC wordt in de kleur van uw keuze geverfd, naar keuze uit de catalogus van de fabrikant of, in sommige gevallen, uit de internationale RAL-kleurencatalogus.

PVC kan ook worden geplateerd, d.w.z. bedekt met een oppervlaktelaag die het een textuur geeft die lijkt op die van een ander materiaal, zoals hout of beton.

Als PVC van goede kwaliteit is, kan het vele jaren meegaan zonder zijn glans te verliezen of speciale aandacht te vragen.

Prijs van PVC buitenbekleding met dubbele huid

De prijs van PVC buitenbekleding met een dubbele huid varieert van €105 tot €265/m², alles inclusief. De aankoopprijs van dubbelwandige PVC gevelbekleding varieert van €65 tot €185/m², waarbij je de arbeidskosten moet optellen.

Als je geen gevelbekleding kunt gebruiken maar toch de isolatie van je gebouw wilt verbeteren, kun je kiezen voor dubbelwandige gevelbekleding. Dit is meestal het geval voor industriële of commerciële gebouwen, maar kan ook gebruikt worden voor garages en andere constructies.

Bij dit systeem wordt een eerste laag gevelbekleding op een zelfdragend geraamte geplaatst, gevolgd door een laag isolatie, die meestal in de groeven van het vorige deel wordt aangebracht, en vervolgens wordt afgewerkt met een laatste laag gevelbekleding.

De duurdere PVC-bekleding met dubbele huid is een complete geveloplossing waarvoor geen gevel nodig is om te installeren.

Meestal wordt een dun, hoogwaardig isolatiemateriaal gebruikt, maar het is ook mogelijk om een conventioneel, dik isolatiemateriaal te gebruiken. Bovendien is PVC van nature een isolerend materiaal, zodat het zelfs met dunne isolatie zoals polyurethaan een uitstekend thermisch comfort kan bieden.

Prijs per m² isolatie onder PVC gevelbekleding

Alle gevelbekleding wordt idealiter aangebracht over een laag isolatie. Het is een heel eenvoudige manier om de thermische schil van een gebouw te versterken, op lange termijn geld te besparen en, afhankelijk van de situatie, in aanmerking te komen voor overheidssubsidies.

Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)PrestatiesObservaties
Rockwol€15 tot €30Goede thermische isolatieMineral wools
  Gemiddelde faseverschuivingGemiddelde grijze energie
Glaswol€12 tot €20Goede thermische isolatie 
  Slechte faseverschuiving 
Houtvezel€18 tot €25Goede thermische isolatieNatuurlijke isolator
  Uitstekende faseverschuivingLage grijze energie
Cellulosewatten€12 tot €18Goede thermische isolatieGerecycled product
  Goede faseverschuivingLage grijze energie
Polyurethaan€15 tot €25Hoge thermische isolatieZeer hoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand
Polystyreen€10 tot €25Hoge thermische isolatieHoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand

Je kunt veel verschillende soorten isolatie gebruiken onder je PVC gevelbekleding. Deze materialen hebben verschillende prestatieniveaus, wat betekent dat je de totale dikte moet aanpassen om je thermische doelstellingen te bereiken.

Prijs van minerale wolpanelen

Als je voor deze klassieke isolatie kiest, moet je de prijs van je pvc-bekleding verhogen met €12 tot €30/m², exclusief installatiekosten.

Steen- of glaswol zijn de meest gebruikte isolatiematerialen en bieden goede thermische prestaties tegen een zeer betaalbare prijs.

Hun comfort in de zomer (faseverschuiving) is echter middelmatig en hun opgeslagen energie is hoog.

Kosten van houtvezelisolatie

De hogere prijs van deze isolatie, van € 18 tot € 25/m², wordt gerechtvaardigd door de lage milieu-impact.

Houtvezel is een stijf, samengeperst materiaal dat zorgt voor isolatie van goede kwaliteit en faseverschuiving.

Prijs van cellulosewatten

De prijs van je pvc-bekleding moet met €12 tot €18/m² worden verhoogd als je dit product kiest.

Cellulosewatten zijn versnipperde kranten gecoat met een brandvertragend middel. Met deze hoogwaardige isolatie kun je een product hergebruiken en iets doen voor het milieu.

Prijs van polyurethaan isolatie onder gevelbekleding

De prijs van polyurethaan varieert van €15 tot €25/m².

Polyurethaan is momenteel de best presterende thermische isolatie, hoewel het lijdt onder een slechte faseverschuiving. Als synthetische isolator met een zeer hoge opgeslagen energie beperken polyurethaanpanelen de hoeveelheid ruimte die verloren gaat onder gevelbekleding.

Polystyreen panelen

Door te kiezen voor polystyreen kan de prijs van pvc-bekleding worden verhoogd met € 10 tot € 25/m², exclusief installatie.

Polystyreen komt vaker voor dan je zou denken en is een zeer effectieve isolator, maar het reageert slecht op vuur en heeft een hoge hoeveelheid opgeslagen energie. Het wordt vaker gebruikt onder pleisterwerk dan onder gevelbekleding.

Kosten van isolatie onder PVC-bekleding

Voorbeeldprijzen voor PVC gevelbekleding: Werkelijke prijzen

Om je te helpen een offerte voor PVC gevelbekleding in perspectief te plaatsen, hebben we enkele voorbeelden van prijzen gegeven. Deze bedragen hebben betrekking op PVC gevelbekleding, maar zijn exclusief installatie.

 • 2.050€: Dit is de prijs voor enkelwandige PVC gevelbekleding zonder isolatie, voor een gevel van 23m².
 • 5.350€: Dit is de prijs voor PVC buitenbekleding met dubbele huid en houtwolisolatie (120mm), voor een gevel van 37m².

Pvc gevelbekleding plaatsen: kosten van een timmerman

Gevelbekleding techniek met PVC gevelbekleding

Het plaatsen van PVC gevelbekleding hangt nauw samen met de gevelbekledingstechniek die je kiest. Het werk zal bijvoorbeeld uitgebreider zijn bij dubbelwandige gevelbekleding dan bij enkelwandige gevelbekleding.

 • Het aanbrengen van PVC gevelbekleding: Dit is de meest voorkomende manier van aanbrengen, waarbij de gevelmuur als steun wordt gebruikt om het frame van de gevelbekleding te bevestigen. Er zijn verschillende methodes om dit te bereiken, maar ze omvatten allemaal het bevestigen van de isolatie aan de gevel, het installeren van het ondersteunende frame en het afwerken van de klus door het aanbrengen van de PVC-bekleding. Afhankelijk van de dikte van de isolatie kan het bevestigen van het raamwerk meer of minder delicaat en technisch zijn.
 • Pvc-bekleding met één huid plaatsen: Pvc-bekleding met één huid plaatsen is eenvoudiger, omdat je geen isolatie hoeft te plaatsen. Het raamwerk kan rechtstreeks aan de gevel worden bevestigd, als die gezond is, en dan kunnen de bekleding en eventuele accessoires worden aangebracht. Dit is niet alleen minder moeilijk, maar het bespaart ook tijd, waardoor de installatie goedkoper is.
 • Pvc-bekleding met dubbele huid aanbrengen: Dit type bekleding is door zijn aard onmogelijk aan een gevel te bevestigen. Het werk begint daarom met het monteren van het zelfdragende frame en het vastzetten volgens de aanbevelingen van DTU. Daarna kan de eerste huid worden aangebracht, gevolgd door een isolatielaag en tot slot de pvc-bekleding. Afhankelijk van het type gebouw moet je rekening houden met een aantal bijkomende elementen waarover je vakman je kan adviseren.

Naast deze stappen wordt de installatie van bijkomende elementen zoals een tochtwering, dampscherm of vensterbanken vaak toegevoegd aan de prijsopgave voor PVC gevelbekleding.

PVC gevelbekleding installeren

Installatiekosten van PVC gevelbekleding

De prijs voor het plaatsen van PVC gevelbekleding kan variëren van €40 tot €80/m², afhankelijk van de complexiteit van je project.

Een professionele installateur, of beter nog, een schrijnwerker, kan worden betrokken bij je PVC gevelbekleding project. In feite is het vaak aan te raden om een professional in te schakelen, al was het maar om te profiteren van veilige steigers.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je buitenbekleding van PVC te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Als je PVC-bekleding combineert met buitenisolatie, moet je een beroep doen op een vakman met RGE-certificaat (Reconnu Garant de l'Environnement), of het nu gaat om een timmerman of een installateur, om te kunnen profiteren van staatssteun. In alle gevallen garanderen de diensten van een specialist de hoogst mogelijke kwaliteit van de installatie.

Bijkomende kosten voor het installeren van PVC gevelbekleding op een huis

Je kunt je pvc-bekledingsproject aanvullen met bijkomende werken om de afwerking van je gevel te verbeteren of het comfort van je woning te verhogen.

 • PVC rolluiken: De installatie van PVC gevelbekleding is het ideale moment om rolluiken toe te voegen aan je ramen. Het rolluik kan worden verborgen onder de bekleding, waardoor de gevel er beter uitziet. Er zijn PVC-rolluiken die perfect passen bij je PVC-bekleding.
 • PVC-ramen: Als je je gevel grondig wilt renoveren, kun je ook oude ramen vervangen. Pvc-ramen zijn heel betaalbaar, dus je kunt genieten van een volledig nieuwe gevel met moderne prestaties.
 • Externe verlichting: Tot slot kun je externe verlichting in je gevelbekleding verwerken. Dit maakt je huis aantrekkelijker, veiliger en comfortabeler rond het gebouw of zelfs op het terras. Bovendien is het voor een elektricien heel eenvoudig om een veilig elektriciteitsnetwerk onder de gevelbekleding te installeren.

FAQ

Hoeveel kost PVC gevelbekleding?

De prijs van PVC gevelbekleding varieert van €85 tot €250/m², alles inclusief.

Wie kan PVC gevelbekleding aanbrengen?

Over het algemeen is een timmerman verantwoordelijk voor de installatie van PVC gevelbekleding.

Wat is de goedkoopste PVC gevelbekleding?

De goedkoopste PVC gevelbekleding is enkelwandig, van €45 tot €85/m².

Hoeveel kost fabrieksmatig geïsoleerde PVC gevelbekleding?

Dubbelwandige geïsoleerde gevelbekleding kost tussen €105 en €265/m², inclusief installatie.

Bekijk onze gevelbekleding gidsen