Ceder gevelbekleding: plaatsen en prijs per m2

Op zoek naar een stijlvolle en duurzame gevelbekleding? Cederhout is een excellente keuze met zijn lange levensduurnatuurlijke schoonheid en veelzijdigheid. In deze blogpost bespreken we de vele voordelen van ceder gevelbekleding, de uitvoeringen en afwerkingen die mogelijk zijn, evenals de prijs per vierkante meter.

Duik mee in de wereld van cederhout en ontdek het perfecte materiaal voor je gevelbekleding!

ceder gevelbekleding

Samenvatting

 • Ceder gevelbekleding is duurzaam en gaat lang mee vanwege de natuurlijke weerstand tegen rot en insecten.
 • Het cederhout is gemakkelijk te bewerken, waardoor het flexibel en veelzijdig is voor verschillende ontwerpen.
 • Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, zoals verticale planken, donkere planchetten met grote voegen, horizontaal blokprofiel, verticale latten, verticaal blokprofiel en horizontale latten.
 • Ceder gevelbekleding kan afgewerkt worden op verschillende manieren, zoals vergrijzing, transparante kleur of dekkende kleur.

Voordelen van ceder gevelbekleding

Ceder gevelbekleding heeft verschillende voordelen, waaronder duurzaamheid en het gemakkelijk te bewerken zijn.

Duurzaamheid

Cederhout is een sterke keuze voor duurzaamheid. Het hout gaat heel lang mee. Dat komt omdat het niet snel rot. Ook heeft het hout een natuurlijke weerstand tegen insecten. Dit betekent minder schade en minder herstelwerk.

Je bespaart dus tijd en geld. Kies je voor ceder gevelbekleding, dan kies je voor een lange levensduur. Dit is goed voor jou en goed voor onze planeet.

Makkelijk te bewerken

Ceder gevelbekleding is een populaire keuze vanwege de vele voordelen die het biedt. Een van deze voordelen is dat cederhout gemakkelijk te bewerken is. Dit betekent dat het hout gemakkelijk kan worden gesneden, gevormd en bevestigd, waardoor het een flexibele en veelzijdige optie is voor gevelbekleding.

Of je nu verticale planken, horizontale latten of een ander ontwerp wilt, cederhout kan eenvoudig worden aangepast aan jouw specifieke wensen en behoeften. Dit maakt het ook mogelijk om unieke ontwerpen te creëren die passen bij de stijl van jouw huis of gebouw.

Dus als je op zoek bent naar gevelbekleding die gemakkelijk te bewerken is en goed past bij jouw ontwerpideeën, dan is cederhout zeker een goede keuze.

Verschillende uitvoeringen mogelijk

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om de uitvoering van ceder gevelbekleding. Je kunt kiezen voor verticale plankendonkere planchetten met grote voegenhorizontaal blokprofielverticale lattenverticaal blokprofiel of horizontale latten.

Elk van deze uitvoeringen heeft zijn eigen unieke uitstraling en kan worden aangepast aan de stijl en smaak van jouw huis. Dus of je nu op zoek bent naar een moderne of meer traditionele uitstraling, er zijn verschillende mogelijkheden om uit te kiezen bij ceder gevelbekleding.

Uitvoeringen van ceder gevelbekleding

 • Verticale planken
 • Donkere planchetten met grote voegen
 • Horizontaal blokprofiel
 • Verticale latten
 • Verticaal blokprofiel
 • Horizontale latten

Verticale planken

Verticale planken zijn een populaire uitvoering van ceder gevelbekleding. Deze planken worden verticaal geïnstalleerd, wat een strak en modern effect geeft aan de gevel. Het gebruik van verticale planken kan de hoogte van een gebouw benadrukken en zorgt voor een visuele verbetering.

Ook kan het helpen bij het afvoeren van regenwater, omdat het water gemakkelijk langs de verticale lijnen kan wegstromen. Verticale planken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en kunnen worden afgewisseld met andere soorten cederhout.

Dit biedt veel flexibiliteit bij het ontwerpen van de gevel en stelt u in staat om een uniek en gepersonaliseerd uiterlijk te creëren.

Donkere planchetten met grote voegen

Donkere planchetten met grote voegen zijn een populaire keuze voor ceder gevelbekleding. Deze uitvoering geeft een stijlvolle en moderne uitstraling aan de gevel. De donkere kleur zorgt voor een opvallend contrast met de rest van de gevel en creëert een dynamisch effect.

De grote voegen geven de gevel een interessante textuur en benadrukken de natuurlijke schoonheid van het cederhout. Deze uitvoering is geschikt voor zowel moderne als traditionele architectuur en kan gebruikt worden om een specifiek ontwerpstatement te maken.

Met donkere planchetten en grote voegen wordt uw gevel een echte blikvanger.

Horizontaal blokprofiel

Het horizontale blokprofiel is een populaire uitvoering van ceder gevelbekleding. Bij deze uitvoering worden de ceder planken horizontaal geplaatst, wat zorgt voor een strak en modern uiterlijk van de gevel.

Het blokprofiel creëert een uniforme en naadloze uitstraling, zonder zichtbare voegen tussen de planken. Dit geeft de gevel een eigentijdse look. Het horizontale blokprofiel kan zowel in een dekkende als transparante kleur afgewerkt worden, waardoor er verschillende mogelijkheden zijn om het gewenste effect te bereiken.

Het is belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden om de duurzaamheid en uitstraling te behouden.

Verticale latten

Verticale latten zijn een populaire keuze voor ceder gevelbekleding. Deze uitvoering creëert een strak en modern uiterlijk voor de gevel. De latten worden verticaal geplaatst, waardoor er een interessant lijnenspel ontstaat.

Dit zorgt voor een uniek en eigentijds karakter. Verticale latten zijn duurzaam en gemakkelijk te bewerken, waardoor ze perfect zijn voor het bekleden van gevels. Deze uitvoering biedt ook verschillende afwerkingsmogelijkheden, zoals het laten vergrijzen van het hout of het aanbrengen van een transparante of dekkende kleur.

De prijs per vierkante meter van ceder gevelbekleding met verticale latten kan variëren afhankelijk van de gekozen afwerking en de omvang van het project.

Verticaal blokprofiel

Een van de uitvoeringsopties voor ceder gevelbekleding is het verticale blokprofiel. Dit betekent dat de cederhouten planken verticaal worden gemonteerd, waardoor een strakke en moderne uitstraling ontstaat.

Het verticale blokprofiel kan zowel op traditionele als moderne gebouwen worden toegepast en biedt een unieke esthetiek. Door te kiezen voor het verticale blokprofiel creëer je een gevelbekleding die in het oog springt en je woning of gebouw een eigentijdse uitstraling geeft.

Horizontale latten

Horizontale latten zijn een populaire uitvoering van ceder gevelbekleding. Bij deze uitvoering worden de ceder planken horizontaal geplaatst, wat zorgt voor een strak en modern uiterlijk van de gevel.

Horizontale latten kunnen zowel smal als breed zijn, afhankelijk van de gewenste look. Deze uitvoering is veelzijdig en kan goed gecombineerd worden met andere materialen zoals steen of glas.

Het plaatsen van horizontale latten is relatief eenvoudig en kan snel worden gedaan. Het geeft de gevel een eigentijdse uitstraling en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Afwerkingen van ceder gevelbekleding

Ceder gevelbekleding kan op verschillende manieren afgewerkt worden, zoals vergrijzing, transparante kleur of dekkende kleur. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees snel verder!

Vergrijzing

Ceder gevelbekleding kan natuurlijk vergrijzen. Dit betekent dat de kleur van het hout na verloop van tijd verandert, waardoor het een mooie zilvergrijze tint krijgt. Dit geeft een rustieke en natuurlijke uitstraling aan de gevel.

Het vergrijzen van ceder gevelbekleding is een populaire keuze omdat het weinig onderhoud vereist en lang meegaat. Het kan echter ook behandeld worden met transparante of dekkende kleuren om de oorspronkelijke kleur te behouden.

De keuze voor vergrijzing hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling van je gevel.

Transparante kleur

Ceder gevelbekleding kan afgewerkt worden met een transparante kleur. Dit betekent dat de natuurlijke schoonheid van het cederhout zichtbaar blijft. De transparante kleur geeft de gevelbekleding een warme uitstraling en zorgt ervoor dat de houtnerf en textuur goed zichtbaar zijn.

Het gebruik van een transparante afwerking biedt bescherming tegen UV-straling en vocht, waardoor het hout langer meegaat. Het is wel belangrijk om te weten dat de natuurlijke vergrijzing van het cederhout onder invloed van weer en wind sneller zal optreden bij gebruik van transparante afwerking.

Daarom is het aan te raden om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van de gevelbekleding te verlengen.

Dekkende kleur

De ceder gevelbekleding kan worden afgewerkt met een dekkende kleur. Dit betekent dat de natuurlijke uitstraling van het hout wordt bedekt met een verflaag die de kleur van de gevel verandert.

Door te kiezen voor een dekkende kleur, kunt u de gevel aanpassen aan uw persoonlijke smaak en het uiterlijk van uw huis. Een dekkende kleur zorgt ook voor extra bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen en zonlicht.

Het is belangrijk om te weten dat bij het gebruik van een dekkende kleur, de textuur en nerf van het hout minder zichtbaar zijn. Het resultaat is een egale en strakke uitstraling van de gevel.

Prijs per m2 van ceder gevelbekleding

De prijs per vierkante meter van ceder gevelbekleding kan variëren, afhankelijk van het type cederhout, de dikte van de planken en eventuele extra behandelingen.

Mogelijke alternatieven

Er zijn verschillende mogelijke alternatieven voor ceder gevelbekleding. Een populair alternatief is thermowood, wat een duurzaam en stabiel houtsoort is dat behandeld is met hitte.

Een ander alternatief is geperst houtvezel, dat een ecologische keuze is en ook goede isolerende eigenschappen heeft. Andere alternatieven zijn lariks, eik of grenen. Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de stijl die je wilt bereiken met de gevelbekleding.

Berekening van de prijs

De prijs van ceder gevelbekleding wordt berekend per vierkante meter. Het kan variëren afhankelijk van de gekozen uitvoering en afwerking. Andere factoren die invloed hebben op de prijs zijn de dikte van de planken en het soort cederhout dat wordt gebruikt.

Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele extra kosten voor het installeren en onderhouden van de gevelbekleding. Het is ook mogelijk om alternatieven te overwegen, zoals gevelbekleding van geïmpregneerd hout of kunststof, die vaak goedkoper zijn dan ceder gevelbekleding.

Onderhoud van ceder gevelbekleding

 • Reinigen van ceder gevelbekleding kan eenvoudig worden gedaan met een zachte borstel en water om vuil en stof te verwijderen.
 • Behandelingen zoals het aanbrengen van een beschermende laag of regelmatig oliën kunnen helpen bij het behoud van de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid van het cederhout.

Reinigen

Om ceder gevelbekleding schoon te maken, kunt u een zachte borstel, mild reinigingsmiddel en water gebruiken. Veeg voorzichtig over de gevelbekleding om vuil en stof te verwijderen.

Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u een mild reinigingsmiddel aanbrengen en vervolgens afspoelen met water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Het regelmatig schoonmaken van uw ceder gevelbekleding helpt om de natuurlijke uitstraling te behouden en de levensduur van het hout te verlengen.

Behandelingen

Om ervoor te zorgen dat ceder gevelbekleding er mooi uit blijft zien en beschermd wordt tegen verschillende weersomstandigheden, is het belangrijk om het regelmatig te behandelen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar.

Een populaire optie is het gebruik van een transparante kleurbeits, waarmee de natuurlijke kleur van het cederhout behouden blijft. Een andere optie is het gebruik van een dekkende kleurbeits, die het hout volledig bedekt met een gekleurde laag.

Het is ook mogelijk om de ceder gevelbekleding te laten vergrijzen, wat een natuurlijke en verweerde uitstraling geeft. Het kiezen van de juiste behandeling hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en de look die u wilt bereiken voor uw gevelbekleding.

Conclusie

Ceder gevelbekleding is een uitstekende keuze voor jouw huis vanwege de vele voordelen die het biedt, zoals zijn duurzaamheid en het gemak waarmee het kan worden bewerkt. Er zijn verschillende uitvoeringen en afwerkingen mogelijk, zodat je de stijl kunt kiezen die bij jouw smaak en behoeften past.

De prijs per vierkante meter kan variëren, afhankelijk van de gekozen opties, maar het is een investering die de moeite waard is vanwege de natuurlijke uitstraling en onderhoudsgemak.

Overweeg ceder gevelbekleding als een prachtige optie voor jouw woning.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is ceder gevelbekleding?

Ceder gevelbekleding is een soort houten gevelbekleding gemaakt van cederhout. Het heeft vele voordelen en komt in verschillende uitvoeringen en afwerkingen.

2. Hoeveel kost ceder gevelbekleding per vierkante meter?

De prijs van cederhouten gevelbekleding varieert, maar je kunt de prijzen per vierkante meter opvragen bij leveranciers van houten planken voor gevelbekleding.

3. Zijn er nadelen aan het gebruik van rode ceder als gevelbekleding?

Elke soort hout voor gevelbekleding heeft zijn eigen voor- en nadelen. Rode ceder kan een geweldige optie zijn door zijn technische specificaties, maar het is belangrijk om ook andere mogelijkheden te bekijken.

4. Kunnen houten planchetten worden gebruikt voor ceder gevelbekleding?

Ja, houten planchetten kunnen worden gebruikt in de uitvoering van houten gevelbekleding, waaronder cederhout.