Keramische gevelbekleding: Voordelen, uitvoeringen, afwerkingen, prijs per m2

Bent u op zoek naar een unieke en duurzame manier om uw gevel weer een frisse uitstraling te geven? Keramische gevelbekleding kan het antwoord zijn. In deze blogpost zullen we de voordelenverschillende uitvoeringenafwerkingen en de kosten per vierkante meter van keramische gevelbekleding bespreken.

Duik erin en ontdek of keramische gevelbekleding de juiste keuze is voor uw woning!

keramische gevelbekleding

Samenvatting

 • Keramische gevelbekleding is een duurzame manier om uw gevel te vernieuwen en heeft voordelen zoals verbeterde isolatie en lange levensduur.
 • Er zijn verschillende uitvoeringen van keramische gevelbekleding, waaronder het blind systeem, semi-blind systeem en zichtbaar systeem.
 • De prijs van keramische gevelbekleding kan variëren en wordt beïnvloed door factoren zoals oppervlakte, tegelsoort en installatiecomplexiteit.
 • Keramische gevelbekleding is onderhoudsvriendelijk en kan gemakkelijk worden gereinigd met water en mild reinigingsmiddel.

Wat is keramische gevelbekleding?

Keramische gevelbekleding is een type bekleding voor gebouwen dat gebruik maakt van keramische tegels om de buitenkant van de gevel te bedekken.

Soorten keramische gevelbekleding

Er zijn veel soorten keramische gevelbekleding. Het kan zijn dat u kiest voor gladde tegels, of juist voor tegels met een ruwe afwerking. Er zijn ook keramische geveltegels met een patroon of een bepaalde kleur.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor grote of kleine tegels. Al deze soorten hebben hun eigen look en voelen anders aan. Dit maakt dat er voor iedereen wel een passende soort keramische gevelbekleding te vinden is.

Voordelen van keramische gevelbekleding

Keramische gevelbekleding heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor verbeterde isolatie, waardoor de energie-efficiëntie van een gebouw toeneemt. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.

Daarnaast is keramische gevelbekleding duurzaam en gaat het lang mee. Het materiaal is bestand tegen allerlei weersomstandigheden en behoudt zijn originele uitstraling. Bovendien zijn er verschillende uitvoeringsmogelijkheden, waardoor er voor elk type gebouw en smaak wel een geschikte optie is.

Hierdoor kan keramische gevelbekleding zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

 • Keramische gevelbekleding is erg duurzaam, vanwege de kleurvastheid, de vormvastheid en de bescherming tegen allerlei weersinvloeden
 • Je zorgt voor een authentieke uitstraling van je woning, want hoeveel deze vorm van gevelbekleding groeit, zijn er nog niet veel anderen die dit hebben
 • Keramische gevelbekleding werkt isolerend: het zorgt ervoor dat warmte of koelte niet uit het huis kunnen ontsnappen
 • De tegels zijn erg licht en daardoor gemakkelijk om te plaatsen. Dit is erg voordelig en er kan dus sneller gewerkt worden
 • Is er schade aan de tegels? Dit kan eenvoudig worden opgelost, omdat de tegels per stuk worden geplaatst. Ze kunnen dus ook per stuk vervangen worden.
 • Keramische gevelbekleding is erg onderhoudsvriendelijk. Na plaatsing hoef je er verder niets aan te doen.
 • Tot slot heb je veel mogelijkheden met deze gevelbekleding. Kleuren, vormen en formaten, verschillende afwerkingen: alles is mogelijk.

Uitvoeringen van keramische gevelbekleding

Er zijn verschillende uitvoeringen van keramische gevelbekleding, waaronder het blind systeem, semi-blind systeem en zichtbaar systeem.

 • Metselwerk: bij deze uitvoering krijgt je gevel de look van een gemetselde gevel.
 • Potdeksel: deze uitvoering zorgt ervoor dat er een overlapping zit tussen de verschillende panelen op de gevel. Door middel van doorlopende nokken worden zij aan de draagconstructie opgehangen.
 • Vlak: hierbij vormen de panelen één geheel en is er dus geen overlapping tussen de panelen.

Blind systeem

Bij het blind systeem van keramische gevelbekleding worden de tegels direct op de draagstructuur bevestigd zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Hierdoor krijgt de gevel een strak en naadloos uiterlijk.

Het blind systeem zorgt ook voor extra isolatie omdat er geen luchtstroming achter de gevelbekleding mogelijk is. Dit maakt de gevel energiezuiniger. Het blind systeem is een populaire keuze voor moderne en minimalistische gebouwen vanwege de strakke uitstraling die het creëert.

Semi-blind systeem

Bij het semi-blind systeem voor keramische gevelbekleding worden de tegels bevestigd met behulp van clips of haken. Deze bevestigingsmethode zorgt ervoor dat de tegels iets van de gevel afkomen, waardoor er een kleine opening ontstaat.

Deze opening is bedoeld voor ventilatie en om regenwater af te voeren. Het semi-blind systeem biedt een goede balans tussen esthetiek en functionaliteit. Het zorgt voor een strak uiterlijk en beschermt de gevel tegen vochtproblemen.

Dit systeem wordt vaak gebruikt voor nieuwbouwprojecten en renovaties. Het is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en draagt bij aan een verbeterde isolatie van de gevel.

Zichtbaar systeem

Bij het zichtbare systeem van keramische gevelbekleding zijn de bevestigingsmaterialen duidelijk zichtbaar. Dit betekent dat de tegels met behulp van zichtbare clips, schroeven of klemmen aan de gevel worden bevestigd.

Dit systeem biedt een snelle en eenvoudige installatie, omdat het niet nodig is om te boren of te frezen in de tegels zelf. Bovendien zorgt het zichtbare systeem voor een moderne en industriële uitstraling, wat aantrekkelijk kan zijn voor bepaalde architecturale stijlen.

Het is belangrijk op te merken dat dit systeem minder geschikt is voor gevels die een strakke en naadloze afwerking vereisen.

Het zichtbare systeem van keramische gevelbekleding biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een uitstekende ventilatie tussen de tegels en de gevel, waardoor vochtproblemen kunnen worden voorkomen.

Voordelen van keramische gevelbekleding

 • Verbeterde isolatie
 • Duurzaamheid
 • Verschillende uitvoeringsmogelijkheden

Verbeterde isolatie

Keramische gevelbekleding biedt verbeterde isolatie voor gebouwen. Dit komt doordat keramische tegels een hoge thermische weerstand hebben en de warmte beter binnenhouden. Hierdoor blijft het in de winter warmer binnen en in de zomer koeler.

Dit zorgt voor energiebesparing en meer comfort in het gebouw. Daarnaast helpt de keramische gevelbekleding ook geluidsoverlast te verminderen, waardoor het een goede keuze is voor gebouwen die dicht bij drukke wegen liggen.

Duurzaamheid

Keramische gevelbekleding staat bekend om zijn duurzaamheid. De keramische tegels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en verkleuren niet. Dit betekent dat de gevelbekleding jarenlang mooi blijft en niet regelmatig vervangen hoeft te worden.

Daarnaast hebben keramische tegels ook een isolerende werking, wat zorgt voor een energiezuinigere woning. Door te kiezen voor keramische gevelbekleding draag je dus bij aan een duurzaam en milieuvriendelijk huis.

Verschillende uitvoeringsmogelijkheden

Keramische gevelbekleding kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een van de opties is het blind systeem, waarbij de keramische tegels rechtstreeks op de gevel worden bevestigd met behulp van lijm of mortel.

Dit zorgt voor een strakke en naadloze afwerking.

Een andere mogelijkheid is het semi-blind systeem, waarbij de tegels worden bevestigd op een houten constructie die op zijn beurt aan de gevel wordt bevestigd. Dit biedt extra isolatie en maakt het gemakkelijker om eventuele schade aan de tegels te herstellen.

Tot slot is er het zichtbare systeem, waarbij de keramische tegels worden bevestigd aan een draagstructuur die zichtbaar blijft. Dit geeft een industrieel en modern uiterlijk aan de gevel.

Prijs van keramische gevelbekleding

Hoeveel kost keramische gevelbekleding per vierkante meter? Ontdek de factoren die de prijs beïnvloeden en leer meer over de prijs van keramische gevelbekleding. Lees verder..

Factoren die de prijs beïnvloeden

Verschillende factoren kunnen de prijs van keramische gevelbekleding beïnvloeden. Denk hierbij aan de totale oppervlakte die moet worden bedekt, het type en de kwaliteit van de gekozen tegels, de complexiteit van het bevestigingssysteem en eventuele bijkomende kosten zoals het verwijderen van bestaande gevelbekleding.

Ook de locatie en bereikbaarheid van het gebouw kunnen invloed hebben op de prijs. Het is daarom belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van de kosten voor keramische gevelbekleding.

Prijs per vierkante meter

De prijs van keramische gevelbekleding wordt meestal berekend per vierkante meter. De prijs kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type keramische tegels, de gekozen afwerking en de complexiteit van de installatie.

Over het algemeen varieert de prijs per vierkante meter tussen de €80 en €150. Het is belangrijk om een ​​professionele offerte aan te vragen om een ​​nauwkeurige prijs voor uw specifieke project te krijgen.

Onderhoud van keramische gevelbekleding

Onderhoudsvriendelijkheid, reinigingstips en het inschakelen van een specialist zorgen voor een langdurige en mooie keramische gevelbekleding. Lees verder om meer te weten te komen.

Onderhoudsvriendelijkheid

Keramische gevelbekleding is onderhoudsvriendelijk. Dit betekent dat het weinig onderhoud nodig heeft om er goed uit te blijven zien. Het oppervlak van keramische gevelbekleding is glad en niet-poreus, waardoor vuil en stof zich niet gemakkelijk kunnen hechten.

Het is voldoende om de gevelbekleding regelmatig schoon te maken met water en een mild reinigingsmiddel om eventuele vervuiling te verwijderen. Hierdoor blijft de gevel langdurig mooi en is er geen intensief onderhoud nodig.

Als er toch hardnekkige vlekken zijn, kunnen deze meestal eenvoudig worden verwijderd met een zachte borstel of doek. Kortom, keramische gevelbekleding is een onderhoudsvriendelijke keuze voor je woning.

Reinigingstips

Het onderhouden van keramische gevelbekleding is eenvoudig en vereist niet veel inspanning. Om de tegels schoon te houden, kunt u ze regelmatig schoonvegen met een zachte borstel of afspoelen met water.

Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u een mild reinigingsmiddel gebruiken en voorzichtig schrobben. Vermijd agressieve chemicaliën of harde borstels, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.

Het inschakelen van een specialist kan ook helpen bij het behoud van de kwaliteit van de gevelbekleding en het verwijderen van diepere vlekken of vuil.

Inschakelen van een specialist

Voor het installeren van keramische gevelbekleding is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Een specialist heeft de kennis en ervaring om de bekleding op de juiste manier te plaatsen en te bevestigen.

Ze weten ook hoe ze eventuele problemen kunnen oplossen en zorgen voor een professionele afwerking. Door een specialist in te schakelen, ben je verzekerd van een duurzaam en mooi resultaat dat lang meegaat.

Het kan verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan, maar het inschakelen van een specialist is de beste keuze om ervoor te zorgen dat je keramische gevelbekleding optimaal presteert en er fantastisch uitziet.

Conclusie

Keramische gevelbekleding heeft vele voordelen, zoals verbeterde isolatie en duurzaamheid. Het is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals het blind systeem, semi-blind systeem en zichtbaar systeem.

De prijs van keramische gevelbekleding kan variëren en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het onderhoud van keramische gevelbekleding is relatief eenvoudig en het inschakelen van een specialist kan helpen bij reiniging en onderhoud.

Kortom, keramische gevelbekleding is een goede keuze voor een mooie en duurzame gevel.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de voordelen van keramische gevelbekleding?

Keramische gevelbekleding heeft veel voordelen. Het is sterk, duurzaam en ziet er mooi uit. De prijs per m2 is ook vaak beter dan andere opties.

2. Wat zijn de bevestigingsmethodes voor keramische gevelbekleding?

Er zijn verschillende bevestigingsmethodes voor keramische gevelbekleding. Een veelgebruikte methode is het semiblind systeem. Dit systeem is snel en makkelijk te gebruiken.

3. Hoe werkt het proces van het plaatsen van keramische gevelbekleding?

De werkwijze voor het plaatsen van keramische gevelbekleding begint met het kiezen van de juiste bekleding. Daarna wordt de bekleding vastgemaakt met een van de bevestigingsmethodes.

4. Kan ik keramische gevelbekleding gebruiken voor een gevelrenovatie?

Ja, keramische gevelbekleding is een goede keuze voor een gevelrenovatie. Het geeft je huis een nieuwe uitstraling en het is makkelijk te onderhouden.