Composiet Gevelbekleding: Prijzen 2024, soorten en isolatie

De gemiddelde prijs van composiet gevelbekleding is €110/m², met een marge van €75 tot €195/m² inclusief installatie. Meer in detail varieert de prijs van gelamineerde composiet gevelbekleding van €75 tot €195/m², terwijl die van houtcomposiet gevelbekleding varieert van €95 tot €185/m².

Soort composiet gevelbekledingGemiddelde prijs per m² (met montage)
Houtcomposiet gevelbekleding€95 tot €185
Cement composiet gevelbekleding€100 tot €195
Laminaat composiet gevelbekleding€75 tot €195
Composiet gevelbekleding prijs

Type en oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je PVC gevelbekledingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget te verfijnen:

 • Isolatie
 • Afmetingen van planken of panelen
 • Installatiehoogte
 • Afwerkingen
 • Uiterlijk

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het installeren van je PVC gevelbekleding te schatten en ontvang een nauwkeurige offerte van een vakman.

Voor composiet gevelbekleding kunnen verschillende materialen worden gebruikt, allemaal synthetisch en zeer goed bestand tegen de elementen. Ze zijn allemaal synthetisch en zeer goed bestand tegen de elementen. Composietmaterialen zijn een lust voor het oog, onderhoudsvrij en gemakkelijk te installeren.

Prijs van composiet gevelbekleding per type

Composietmaterialen worden al lang gebruikt om terrassen en daken te bekleden. Aangezien deze materialen zeer goed bestand zijn tegen vocht en UV-stralen, is het niet meer dan logisch dat ze ook in gevelprojecten worden gebruikt. Omdat ze steeds populairder worden, moet je ze niet vergeten mee te nemen in de berekening van de prijs van je gevelbekleding.

Prijs van houtcomposiet gevelbekleding

De prijs van houtcomposiet gevelbekleding varieert van €95 tot €185/m², inclusief installatie. Exclusief arbeidskosten varieert de prijs van houtcomposiet gevelbekleding van €50 tot €100/m².

Het composietmateriaal dat het meest bekend is bij het grote publiek is houtcomposiet. Het is al tientallen jaren verkrijgbaar op de terrasmarkt.

Composietterrasdelen zijn een populair alternatief voor hout, omdat ze het materiaal perfect imiteren, maar veel beter bestand zijn tegen de elementen.

Composiethout is nu een product dat componenten gebruikt die afkomstig zijn van recycling. Houtvezels uit afval van de houtindustrie worden gemengd met gerecyclede polymeren zoals polyvinylchloride (PVC), polypropyleen of polyethyleen. Het gebruik van gerecyclede grondstoffen verbetert de ecologische voetafdruk van composietproducten.

Deze combinatie creëert een product met een uiterlijk dat erg lijkt op dat van hout, met zijn warme textuur en profiterend van de voordelen van PVC.

Hierdoor heeft het composiet geen technisch onderhoud nodig en kan het zo worden gelaten. Groene aanslag veroorzaakt door vocht kan zich echter vastzetten op het oppervlak en afbreuk doen aan de esthetische aantrekkingskracht. Om de gevelbekleding er zo goed als nieuw te laten uitzien, is een lichte reiniging om de 5 jaar aan te raden.

Dankzij de sterk toegenomen populariteit is composiet gevelbekleding nu verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Dit betekent dat je de kleur van de bekleding kunt combineren met de kleur van je terras.

Net als bij terrasplanken zijn er verschillende soorten composiet gevelbekleding:

 • Alveolaire gevelbekleding: Deze gevelpanelen zijn gedeeltelijk hol om hun gewicht te verminderen en hun isolerende eigenschappen te verbeteren.
 • Massieve gevelbekleding: Deze gevelbekledingsstroken zijn gegoten in één blok en zijn zwaarder, maar veel beter bestand tegen schokken en stoten.

Prijs van cementgebonden gevelbekleding

De prijs van cementgebonden gevelbekleding varieert van €100 tot €195/m², alles inclusief. Op je offerte voor cement composiet gevelbekleding kunnen de materiaalkosten variëren van €55 tot €110/m².

Cementcomposiet, ook bekend als vezelcement, is een synthetisch materiaal gemaakt van cellulose, zand en natuurlijk cement.

In tegenstelling tot wat je misschien elders op het internet leest, bevat dit materiaal al tientallen jaren geen asbest of kankerverwekkende deeltjes, anders zou de verkoop ervan verboden zijn.

De bijna volledig minerale samenstelling geeft het een aantal belangrijke voordelen bij gebruik als gevelbekleding.

 • Het is bestand tegen water en vocht.
 • Het is UV-bestendig.
 • Het is slagvast.
 • Het kan geclassificeerd worden als brandwerend.
 • Het is niet vatbaar voor schimmel.
 • Het trekt geen houtetende insecten aan.

Ooit was cementcomposiet grijs en onaantrekkelijk, maar nu schittert het met zijn kleurrijke, moderne en vaak gestructureerde stijl. Je kunt de kleur van het oppervlak kiezen uit de rijke catalogi die fabrikanten aanbieden. Je kunt ook kiezen voor een volledig glad oppervlak, voor een minimalistische, zeer moderne look, of voor een oppervlak met een houtachtige textuur voor een traditionele stijl.

Bovendien kan cementgebonden gevelbekleding elementen in verschillende formaten gebruiken, zodat je je gevel nog persoonlijker kunt maken:

 • Traditionele verticale of horizontale gevelbekleding.
 • Paneel.
 • Tegels (vele formaten).
 • Panelen (grote oppervlakken)

Omdat vezelcement bijna volledig uit mineralen bestaat, is het inert en vereist het geen technisch onderhoud. Het kan na een paar jaar worden schoongemaakt met water om opgehoopt stof te verwijderen.

Prijs van gelamineerde composiet gevelbekleding

Cement composiet gevelbekleding kost tussen €75 en €195/m². Als je liever geen vakman inhuurt, varieert de prijs van gelamineerde composiet gevelbekleding van €75 tot €110/m².

Laminaat composiet gevelbekleding mag niet verward worden met laminaat parket. Hoewel beide producten gebaseerd zijn op een vermenigvuldiging van lagen van verschillende materialen, houdt de gelijkenis hier op. Gelamineerde composiet gevelbekleding, ook bekend als HPL (High Pressure Laminate), is een product dat volledig geschikt is voor tientallen jaren buitengebruik, dankzij de totale weerstand tegen water, vocht en UV-stralen, maar ook tegen schimmels en insecten.

Gelamineerde composiet gevelbekleding bestaat meestal uit :

 1. Een kern bestaande uit vele lagen kraftpapier of houtplaten.
 2. Een gestructureerde en gekleurde oppervlakteplaat.
 3. Een hars met hoge sterkte.

Al deze lagen worden onder hoge druk en bij hoge temperatuur samengevoegd. Hierdoor polymeriseren alle lagen tot een dicht, zeer sterk materiaal.

Fabrikanten bieden een breed scala aan kleuren en realistische houtimitaties, zodat je dit product gemakkelijk in je gevel kunt integreren.

Als je voor een modernere stijl wilt gaan, kun je kiezen voor door de oplossing geverfd laminaatcomposiet, dat een effen kleur heeft met een heel eigentijdse uitstraling.

Net als cementcomposiet is gelamineerd composiet verkrijgbaar in de vorm van panelen, dakpannen of grote panelen. De keuze van het formaat heeft een grote invloed op de uitstraling van je huis, dus je moet dit element heel serieus nemen.

Prijzen voor buitenisolatie onder composiet gevelbekleding

Composiet gevelbekleding kan rechtstreeks op een huis worden aangebracht om het uiterlijk te verbeteren en een gevelrenovatie te vermijden. De meeste particuliere klanten kiezen echter voor uitgebreidere werkzaamheden en besluiten om ETI (Externe Thermische Isolatie) toe te passen. Als dit voor jou het geval is, moet je de kosten van de isolatie opnemen in je offerte voor composiet gevelbekleding.

Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)PrestatiesObservaties
Rockwol€15 tot €30Goede thermische isolatieMineral wools
  Gemiddelde faseverschuivingGemiddelde grijze energie
Glaswol€12 tot €20Goede thermische isolatie 
  Slechte faseverschuiving 
Houtvezel€18 tot €25Goede thermische isolatieNatuurlijke isolator
  Uitstekende faseverschuivingLage grijze energie
Cellulosewatten€12 tot €18Goede thermische isolatieGerecycled product
  Goede faseverschuivingLage grijze energie
Polyurethaan€15 tot €25Hoge thermische isolatieZeer hoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand
Polystyreen€10 tot €25Hoge thermische isolatieHoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand

Thermische isolatie heeft 2 kenmerken:

 1. Thermische inertie (meestal isolatie genoemd): comfort in de winter.
 2. Faseverschuiving, die staat voor het vermogen om temperatuurschommelingen te vertragen: comfort in de zomer.

Een goede isolator moet in beide categorieën goed presteren.

 • Minerale wolpanelen: Steenwol en glaswol zijn de meest gebruikte soorten isolatie tegenwoordig. Deze stijve panelen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en kunnen zeer hoge thermische doelstellingen bereiken. Aan de andere kant zijn het geen natuurlijke isolatoren en presteren ze relatief slecht in de zomer. Als je dit type isolatie gebruikt, moet je tussen de €12 en €30/m² optellen bij de prijs van je composiet gevelbekleding.
 • Houtvezelpanelen: Houtvezelpanelen zijn een isolatiemateriaal van biologische oorsprong (d.w.z. natuurlijk) dat hoge thermische prestaties, uitstekende faseverschuiving en goede akoestische isolatie biedt. De prijs van houtvezelisolatie is echter hoger, variërend van €18 tot €25/m².
 • Cellulosewatten: Cellulosewatten worden gemaakt door onverkochte kranten te versnipperen en brandvertragende minerale zouten aan het mengsel toe te voegen. Ook hier is de thermische prestatie hoog, zowel in de winter als in de zomer, en de opgenomen energie is erg laag. De kosten van je composiet gevelbekleding zullen €12 tot €18/m² hoger zijn als je voor dit type isolatie kiest.
 • Polyurethaan panelen: Polyurethaan wordt steeds populairder, omdat het helpt te voldoen aan de thermische doelstellingen van de nieuwste normen door de vereiste dikte van het product te beperken. Hoewel het zeer goed isoleert, heeft dit product te lijden onder een zeer hoge opgeslagen energie en een slechte faseverschuiving. De prijs van polyurethaanpanelen varieert van €15 tot €25/m².
 • Polystyreen panelen: Zeer populair voor installatie onder pleisterwerk, kan polystyreen (XPE of EPS) ook worden gebruikt onder composiet gevelbekleding. Houd er rekening mee dat polystyreen weliswaar goede thermische eigenschappen heeft, maar slecht reageert op brand en een middelmatige faseverschuiving heeft. De prijs van polystyreen kan variëren van €10 tot €25/m², afhankelijk van of het geëxpandeerd (EPS) of geëxtrudeerd (XPS) is.

Voorbeelden van composiet gevelbekleding prijzen

De prijsopgave voor je composiet gevelbekleding bevat noodzakelijkerwijs een regel voor benodigdheden. Als je moeite hebt met het vinden van deze kosten en het bepalen waar ze precies voor staan, zijn hier een paar voorbeelden van prijzen uit de praktijk.

 • 6.900€: Dit is de prijs van houtcomposiet bekldeing van de gevel voor een 2-zijdige gevel van 75m².
 • 9.700€: Dit is de prijs van cement-composiet gevelbekleding voor een huisuitbreiding (35m²) met een 3-zijdige gevel van 100m².
 • 3.350€: Dit is de prijs van gelamineerde composiet gevelbekleding voor een garage van 15m² met een gevel van 32m².
 • 12.600€: De prijs van houtcomposiet gevelbekleding voor de volledige gevel (220m²) van een huis van 120m² met 2 verdiepingen.

Composiet gevelbekleding plaatsen: Arbeidskosten

Installatietechnieken voor composiet platen

De methoden die gebruikt worden om composiet gevelbekleding te installeren kunnen variëren afhankelijk van het type composiet en het gewenste uiterlijk. De techniek die je kiest is belangrijk, want ze kan leiden tot de aankoop van extra accessoires en de kosten van de installatie van je composiet gevelbekleding beïnvloeden.

Al deze soorten gevelbekleding kunnen geïnstalleerd worden op een houten frame dat rechtstreeks aan de gevel bevestigd wordt, of met speciale beugels voor dikke isolatie.

 • Montage van houtcomposiet gevelbekleding: De houtcomposiet gevelbekledingsstrips kunnen op het houten frame worden geschroefd of geklemd, net zoals je dat zou doen met composiet terrasplanken. Zorg ervoor dat er ruimte is tussen de planken voor eventuele uitzetting.
 • Het plaatsen van cementcomposiet gevelbekleding: Cementcomposiet wordt meestal vastgeklemd om boren te vermijden. Hiervoor moet je clips kopen die aangepast zijn aan het product (van dezelfde fabrikant). Als cementcomposiet wordt geïnstalleerd in panelen, moet het raamwerk dienovereenkomstig worden geïnstalleerd. Er zijn geen uitzettingsvoegen nodig, aangezien dit product nooit beweegt.
 • Gelamineerde composiet gevelbekleding installeren: HPL-producten kunnen worden vastgeschroefd, gelijmd of geklemd op het ondersteunende raamwerk. Ze kunnen ook gemakkelijk versneden worden voor een decoratieve afwerking om de monotonie van de gevel te breken. Er moet een kleine uitzettingsvoeg tussen de elementen worden gelaten, omdat HPL licht kan uitzetten.
Composiet gevelbekleding installeren

Installatiekosten van imitatie houtcomposiet gevelbekleding

Je kunt echter schatten dat de prijs voor het plaatsen van composiet gevelbekleding kan variëren van €40 tot €80/m².

Het is moeilijk om de prijs voor het plaatsen van composiet gevelbekleding vast te stellen in een kostprijs per m², omdat elk geval anders is en, afhankelijk van de configuratie, de timmerman meer tijd nodig kan hebben. Als je gevel bijvoorbeeld veel openingen en hoeken heeft, moeten er meer zaagsneden worden gemaakt, wat de voortgang van het werk vertraagt en resulteert in een hogere prijs.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je composiet gevelbekleding te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

De bijkomende kosten voor het plaatsen van composiet gevelbekleding

Je composiet gevelbekleding kan wat extra werk vereisen om je de best mogelijke ervaring te geven. Houd hier rekening mee bij het plannen van je project.

 • Aanpassingen aan het dak: Als je gevelbekleding over zeer dikke isolatie wordt geïnstalleerd, moet je misschien het dak laten aanpassen om de dakoverstekken te verlengen. Dit zorgt voor een onberispelijk uiterlijk en een betere bescherming van de gevelbekleding.
 • Externe verlichting: Als je externe verlichting aan de gevel wilt, of externe stopcontacten, moeten deze worden aangebracht wanneer de gevelbekleding wordt geïnstalleerd. Je kunt tijdens de installatie een elektricien inschakelen om te voorkomen dat je de gevelbekleding later weer moet demonteren.

FAQ

Hoeveel kost composiet gevelbekleding voor een huis?

De prijs van composiet gevelbekleding varieert van €80 tot €175/m², alles inclusief.

Hoeveel kost cementgebonden gevelbekleding?

Houtcomposiet gevelbekleding kost tussen de €80 en €145/m².

Wat is de goedkoopste gevelbekleding?

De goedkoopste composiet gevelbekleding is cement composiet (vezelcement) gevelbekleding.

Hoe onderhoud ik composiet gevelbekleding?

Composiet gevelbekleding heeft geen specifiek onderhoud nodig, maar het kan wel schoongemaakt worden om het te laten glanzen.

Bekijk onze gevelbekleding gidsen