Houten Gevelbekleding: Prijzen 2024, houtsoorten, isolatie en kosten voorbeelden

Houten gevelbekleding kost gemiddeld €150/m², met een marge van €100 tot €290/m² inclusief installatie. Meer specifiek varieert de prijs van vurenhouten gevelbekleding van €100 tot €180/m², terwijl die van Douglas gevelbekleding varieert van €110 tot €290/m².

HoutsoortGemiddelde prijs per m² (met montage)
Douglas gevelbekleding€110 tot €290
Bekleding van lariks€115 tot €260
Red cedar gevelbekleding195 tot €540
gevelbekleding van sparrenhout€105 tot €190
Pine gevelbekleding€100 tot €180
Siding van berkenhout€100 tot €180
Siding van eikenhout€130 tot €230
Bekleding van kastanjehout€135 tot €230
Padouk gevelbekleding€155 tot €260
Afzelia (doussie) bevelsiding€165 tot €290
Siding met warmtebehandeling€140 tot €220
Siding van gebrand hout€135 tot €270
Imitatie houten gevelbekleding€85 tot €250
houten gevelbekleding prijs

De houtsoort en de oppervlakte zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je houten gevelbekledingsproject beïnvloeden. Er zijn echter nog een aantal andere factoren waarmee je rekening moet houden om je budget af te stemmen:

 • Isolatie
 • Hoogte van installatie
 • Afwerkingen
 • Uitstraling

Gebruik onze gedetailleerde gids om de kosten voor het plaatsen van je houten gevelbekleding te schatten en ontvang een nauwkeurige offerte van een vakman.

Houten gevelbekleding is de ideale oplossing om externe isolatie te bedekken of een verouderde gevel te renoveren. Dit nu erg populaire product profiteert ook van overheidssubsidies.

Prijs van houten gevelbekleding per houtsoort

De prijs van gevelbekleding omvat meestal de installatie van houtklinkers. De redenen voor dit succes zijn te vinden in de technische en esthetische kwaliteiten van hout, dat aan een groot aantal eisen kan voldoen. Met een breed scala aan houtsoorten om uit te kiezen, kun je niet alleen variëren met je stijl, maar ook met je budget. De onderstaande prijzen zijn exclusief isolatie.

Prijs van Douglas gevelbekleding

De prijs van Douglas gevelbekleding varieert van €110 tot €290/m², inclusief installatie (met lijstwerk). Exclusief installatiekosten varieert de prijs van Douglas gevelbekleding van €65 tot €205/m².

Douglas is een naaldhoutsoort die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en op grote schaal in Frankrijk wordt gekweekt. De mechanische eigenschappen van douglashout maken het een zeer gewild hout voor buitenschrijnwerk. De douglasspar is een van de weinige soorten die in Europa worden gekweekt en die zonder behandeling tot klasse 3 kan worden geclassificeerd (zie hieronder).

Deze weerstand, in combinatie met de zeer betaalbare aankoopprijs, maakt Douglas de meest populaire houtsoort voor gevelbekleding. Om er zeker van te zijn dat je een product van consistente kwaliteit krijgt, kies je voor partijen die gecertificeerd zijn als "spinthoutvrij" (spinthout is het buitenste deel van de boom).

Douglas heeft een roodbruine kleur, soms sterk getint met geel. Het neemt goed kleur aan en is gemakkelijk te beitsen.

Prijs van lariks gevelbekleding

De kosten van lariks houten gevelbekleding variëren van €115 tot €260/m². De kosten van je offerte voor lariks houten gevelbekleding zijn inclusief benodigdheden, variërend van €70 tot €175/m².

Lariks is een boom die van nature in Frankrijk groeit en daarom al heel lang door timmerlieden wordt gebruikt. Larikshout wordt al eeuwenlang gebruikt voor de bouw van chalets in het hooggebergte.

Van nature is lariks klasse 3, maar met een behandeling kan het klasse 4 worden. Het is dus een houtsoort die bijzonder geschikt is voor gevelbekleding. Het is essentieel om lariks te kiezen dat goed gedroogd is, anders kan de bekleding iets kromtrekken of hars afgeven.

Lariks is over het algemeen lichter, roze of geel van kleur dan douglasspar.

Het is aan te raden om Frans lariks te kiezen, dat op verantwoorde wijze wordt gekweekt, in plaats van Siberisch lariks, dat minder duur maar minder transparant is.

Prijs van red cedar gevelbekleding

Red cedar houten gevelbekleding kost tussen de €195 en €540/m². De prijs van gevelbekleding van red cedarhout varieert van €150 tot €455/m², exclusief installatiekosten.

Red cedar, of Western Red Cedar, is het hout van een boom uit Noord-Amerika die niet in Frankrijk groeit.

Dit zeer roze hout is bijzonder goed bestand tegen vocht en UV-stralen. Het is daarom een houtsoort van hoge kwaliteit voor houten bekleding en terrassen. Bovendien is het een zeer licht hout, zodat het kan worden gebruikt om een gevel te bekleden zonder de structuur te verzwaren.

Dit is een bijzonder hoogwaardige oplossing, waarvan de hoge aankoopprijs wordt gerechtvaardigd door de hoge transportkosten.

Er moet worden opgemerkt dat veel mensen die aan zee wonen de voorkeur geven aan dit type hout, dat goed bestand lijkt te zijn tegen opspattend zeewater, op voorwaarde dat het regelmatig wordt onderhouden.

Prijs van vuren, grenen en spar gevelbekleding

De meest betaalbare houten gevelbekleding is gemaakt van bekende naaldhoutsoorten: vuren, grenen en spar.

 • Vuren: Dit hout is een zeer populaire oplossing vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Vurenhout is afkomstig uit de intensieve bosbouw in Noord-Europa en is een zeer zacht hout met een gele tot lichtbruine kleur. Bekleding van vurenhout kan €105 tot €190/m² kosten met installatie, en €60 tot €105/m² zonder.
 • Grenen: Hoewel grenen van nature niet erg duurzaam is tegen de elementen, reageert het bijzonder goed op autoclaafbehandeling. Na behandeling behaalt het zelfs klasse 4. Van geelgroen tot bruin, grenen is een houtsoort die zeer snel vergrijst en zorgvuldig en regelmatig onderhouden moet worden. De prijs van grenen gevelbekleding varieert van €100 tot €180/m², alles inclusief. Zonder de diensten van een timmerman is de prijs €55 tot €95/m².
 • Spar: Hoewel spar een dennenboom is, zijn er andere leden van deze familie die gebruikt kunnen worden voor gevelbekleding. Er zijn veel soorten sparren, waarvan sommige in Frankrijk groeien. Neem de tijd om je wensen te bespreken met je vakman, want de kwaliteit van de spar varieert sterk van het ene type tot het andere. De kosten van vuren gevelbekleding variëren van €100 tot €180/m² met installatie, en van €55 tot €95/m² zonder.

Al deze soorten moeten behandeld worden met een autoclaaf, een proces waarbij chemicaliën onder hoge druk worden geïnjecteerd om het hout beter bestand te maken tegen de elementen.

Prijs van vuren, grenen en sparren gevelbekleding

Prijs van kastanje- of eikenhouten gevelbekleding

Eikenhouten gevelbekleding kost tussen €130 en €230/m², terwijl kastanje gevelbekleding tussen €135 en €230/m² kost, alles inclusief. Exclusief de diensten van een timmerman, varieert de prijs van eiken gevelbekleding van €85 tot €145/m², en kastanje gevelbekleding van €90 tot €145/m².

Hardhout uit onze bossen is zeldzamer voor gevelbekleding. Het gaat voornamelijk om kastanje en eik, twee zeer sterke houtsoorten, maar beide hebben een hoge prijs.

Deze twee houtsoorten kunnen, als ze in een autoclaaf worden behandeld, klasse 4 en klasse 3 bereiken zonder behandeling.

De esthetiek van deze houtsoorten is van topklasse, omdat ze bruintinten bieden die je niet terugvindt in zachthout. Bovendien geven deze soorten geen hars af, waardoor ze beter bestand zijn tegen afwerkingsproducten.

Naast het feit dat het lokale soorten zijn waarvan de exploitatie milieuvriendelijk is, zijn deze houtsoorten (na behandeling) zeer goed bestand tegen regenstralen.

Prijs van bekleding van exotisch hout

De prijs van padouk kan variëren van €155 tot €260/m², terwijl die van doussie varieert van €165 tot €290/m². Als je de installatiekosten liever negeert, varieert de prijs van padouk houten gevelbekleding van €110 tot €175/m², terwijl de prijs van doussié stijgt van €120 tot €205/m².

We raden af om exotisch hout te gebruiken voor je gevelbekleding, ook al zijn deze soorten het best bestand tegen vocht en UV-stralen. Exotisch hout lijdt onder een gebrek aan traceerbaarheid, waarvan de nauwkeurigheid nooit zeker is, en onder exploitatie die ernstige schade toebrengt aan exotische bossen.

Als je alleen deze houtsoorten van zeer hoge kwaliteit wilt gebruiken, kun je beter kiezen voor :

 1. Padouk, een roodbruine Afrikaanse boom waarvan de exploitatie minder schadelijk is dan die van andere soorten in hetzelfde ecosysteem.
 2. Doussié, een honingkleurige houtsoort uit Afrika die niet bedreigd is en op duurzame wijze wordt gekweekt.

Prijs van warmtebehandeld houten gevelbekleding

De prijs van gevelbekleding van warmtebehandeld hout varieert van €140 tot €220/m². Exclusief arbeidskosten variëren de kosten van warmtebehandelde houten gevelbekleding van €95 tot €135/m².

Warmtebehandeling van hout is een proces dat steeds meer gebruikt wordt door leveranciers, die het terecht zien als een milieuvriendelijke en verantwoorde manier om in Frankrijk gekweekt hout met dezelfde eigenschappen als exotische soorten aan te bieden.

Alle houtsoorten worden geleidelijk aan met deze behandeling gebruikt, zoals populierenhout, waardoor bedrijven hun catalogi kunnen verrijken met minder gangbare kleuren.

Bij deze behandeling wordt het hout verhit tot een hoge temperatuur, zonder toevoeging van chemicaliën. Dit eenvoudige proces spant de vezels van het hout aan, waardoor het vrijwel waterafstotend wordt, en zet de glucose in de cellulose om in zuur, dat werkt als insectenwerend middel.

Prijs van gevelbekleding van gebrand hout per m²

De prijs van gevelbekleding van gebrand hout varieert van €135 tot €270/m², alles inclusief. Exclusief plaatsing door een vakman varieert de aankoopprijs van gevelbekleding van €90 tot €185/m².

Gebrand hout is een voorouderlijke Japanse techniek die het hout beschermt tegen de elementen door het min of meer diep te verbranden.

Deze techniek is zeer doeltreffend tegen opspattend zeewater en geeft een gevel een moderne, originele en resoluut sobere uitstraling.

Traditioneel wordt ceder gebruikt, maar tegenwoordig nemen andere soorten de overhand vanwege hun lagere kostprijs (lariks, douglasspar, enz.).

Prijs van gevelbekleding van imitatiehout

De prijs van houtcomposiet gevelbekleding varieert van €85 tot €250/m² all-in, en van €70 tot €165/m² exclusief installatie.

Omdat gevelbekleding van imitatiehout geen hout is, zullen we hier niet in detail treden over dit product. Je kunt echter wel ons artikel over dit rotvrije, onderhoudsvrije materiaal lezen.

Prijzen voor buitenisolatie onder houten gevelbekleding

Hoewel isolatie onder houten gevelbekleding niet per se verplicht is, is het meestal wel gewenst door particulieren. ETI (Externe Thermische Isolatie) is een zeer effectieve manier om de moderne thermische doelstellingen (RT2012 en RE2020) te bereiken zonder ruimte in huis te verliezen. Als je energie en geld wilt besparen, moet je de isolatie kiezen die het beste bij je behoeften past.

Soort isolatieGemiddelde prijs per m² (exclusief installatie)PrestatiesObservaties
Rockwol€15 tot €30Goede thermische isolatieMineral wools
  Gemiddelde faseverschuivingGemiddelde grijze energie
Glaswol€12 tot €20Goede thermische isolatie 
  Slechte faseverschuiving 
Houtvezel€18 tot €25Goede thermische isolatieNatuurlijke isolator
  Uitstekende faseverschuivingLage grijze energie
Cellulosewatten€12 tot €18Goede thermische isolatieGerecycled product
  Goede faseverschuivingLage grijze energie
Polyurethaan€15 tot €25Hoge thermische isolatieZeer hoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand
Polystyreen€10 tot €25Hoge thermische isolatieHoge grijze energie
  Slechte faseverschuivingReactie bij brand

Isolatie werkt op 2 fronten:

 1. Thermische inertie, voor comfort in de winter.
 2. Faseverschuiving, voor comfort in de zomer.

De ideale isolatie is degene die de beste prestaties voor deze twee criteria combineert en toch betaalbaar blijft.

 • Minerale wol: De isolatie die het vaakst gebruikt wordt onder houten gevelbekleding is minerale wol. Deze familie van isolatiematerialen bestaat uit steenwol en glaswol, producten met vergelijkbare prestaties. Hoewel de thermische kwaliteiten van deze isolatiematerialen goed zijn, is hun faseverschuiving slecht en is de benodigde dikte relatief hoog. De prijs van minerale wol kan variëren van €7 tot €20/m².
 • Houtvezel: Natuurlijke isolatiematerialen, bekend als bio-isolatie, worden steeds populairder. Ze zijn zowel van hoge kwaliteit als milieuvriendelijk. Houtvezelplaten vallen in deze categorie en bieden hoge prestaties in zowel de winter als de zomer. Als je voor deze isolatie kiest, moet je de prijs van je houten gevelbekleding verhogen met €15 tot €25/m².
 • Cellulosewatten: Bij deze isolatie worden onverkochte kranten versnipperd, gemengd met een brandvertragend product en samengeperst tot harde panelen. Cellulosewatten, gerecycled en natuurlijk, zijn een isolatiemateriaal dat veel huiseigenaren aantrekkelijk vinden dankzij hun uitstekende thermische inertie en zeer langzame faseverschuiving. De prijzen voor cellulosewatten variëren van €12 tot €25/m².
 • Polyurethaan: Dit materiaal is de best presterende thermische isolatie op de markt, waardoor het mogelijk is om ambitieuze thermische doelen te bereiken met zeer weinig dikte. Houd er rekening mee dat polyurethaan je zowel in de winter als in de zomer warm houdt, omdat de faseverschuiving erg zwak is. Bovendien is het een product met een zeer hoge grijze energie-inhoud en weinig respect voor het milieu. Met dit type isolatie zal de prijs van je houten gevelbekleding €15 tot €25/m² hoger zijn.
 • Polystyreen: Polystyreen wordt meestal gebruikt als isolatie onder pleisterwerk, maar kan ook gebruikt worden onder gevelbekleding. Polystyreen is zeer isolerend, maar heeft een bijzonder slechte faseverschuiving en een middelmatige brandreactie. De kosten van polystyreen kunnen variëren van €10 tot €25/m².

Het is ook vermeldenswaard dat geïsoleerde gevelbekleding een populair en moderner alternatief is voor de klassieke (maar effectieve) gevelrenovatie met isolatie onder pleisterwerk.

Voorbeelden van prijzen voor houten gevelbekleding: Werkelijke prijzen

Om je te helpen de kosten van je houten gevelbekleding in perspectief te plaatsen, volgen hier enkele voorbeelden van prijzen van toonaangevende merken.

 • 18.000€: Dat is de prijs van traditionele Douglas houten gevelbekleding voor een huis van 120m², 2 verdiepingen en 192m² gevel.
 • 9.400€: Dat is de prijs van traditionele vurenhouten gevelbekleding voor een huis van 80m² met één verdieping en een gevel van 108m².
 • 11.000€: Dat is de prijs van gevelbekleding in red cedarhout voor een huisuitbreiding van 42m² met een gevel van 60m².
 • 4.600: De prijs van larikshouten gevelbekleding voor een eengezinswoning van 42m².

Houten gevelbekleding plaatsen: Arbeidskosten

Het installatieproces

Voordat je je houten gevelbekleding installeert, moet je kiezen tussen een traditionele installatie of een plafondinstallatie. Deze alternatieven zijn het populairst in Frankrijk, maar er kunnen verschillen zijn van regio tot regio.

 1. Traditionele gevelbekleding: Het meest traditionele, hierbij worden de gevelpanelen naast elkaar gelegd of in elkaar gepast, afhankelijk van de lay-out van het product.
 2. Clerestory gevelbekleding: Dit type gevelbekleding laat een opening tussen elke plank. Dit geeft een luchtigere uitstraling en breekt eentonigheid.

Als je het uiterlijk hebt gekozen, moet je de gevel voorbereiden en beslissen over het type installatie.

 • Voorbereiding: Alle houten gevelbekleding wordt op een houten frame bevestigd. Dit wordt vastgemaakt aan de gevel of verschoven ten opzichte van de gevel met behulp van de meegeleverde beugels. Of het frame dicht of verschoven is, hangt af van de dikte van de isolatie en de behoefte aan een luchtruimte.
 • Horizontale gevelbekleding of gevelbekleding in Amerikaanse stijl: De meest voorkomende gevelbekleding in Frankrijk is horizontaal, of gevelbekleding in Amerikaanse stijl. De plank wordt horizontaal op een frame gelegd dat verticaal aan de gevel wordt bevestigd. Voor dit type installatie kun je kiezen voor in elkaar grijpende of overlappende planken om het weglopen van water tussen de planken te beperken. Traditionele bekleding en gevelbekleding zijn geschikt voor installatie in Amerikaanse stijl.
 • Verticale of Scandinavische gevelbekleding: Scandinavische gevelbekleding maakt gebruik van verticale planken die op een horizontaal frame geïnstalleerd moeten worden. Dit type gevelbekleding maakt het gebouw optisch hoger, is beter bestand tegen water en kan worden voorzien van voegafdekkingen tussen elke plank. Traditionele en lichtstraten zijn ook mogelijk.

Merk op dat gevelbekledingsstroken vaak vastgespijkerd of vastgeschroefd worden aan het geraamte, maar ook bevestigd kunnen worden met speciale clips.

Houten gevelbekleding installeren

Installatiekosten van houten gevelbekleding per m²

Je kunt schatten dat de prijs voor het plaatsen van houten gevelbekleding varieert van €40 tot €80/m².

De prijs voor het plaatsen van houten gevelbekleding hangt af van de vorm van de gevel en de technische vereisten van het project. Over het algemeen wordt geschat dat een gevelbekledingsproject vordert aan een tempo van 1 m²/uur, de werktijd die gebruikt wordt om de installatieprijs te berekenen.

Offertes aanvragen: bepaal de kostprijs van je werk

Om precies te weten te komen hoeveel je houten gevelbekleding gaat kosten, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je prijzen kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je eisen voldoet.

Om te kunnen genieten van subsidies moet je je werk toevertrouwen aan een RGE-gecertificeerde schrijnwerker of professionele installateur, die ook de hoogste kwaliteit van de installatie zal garanderen.

De bijkomende kosten voor het plaatsen van houten gevelbekleding

De prijsopgave voor je houten gevelbekleding kan ook rekening houden met bijkomende werkzaamheden die nodig zijn om het product zo lang mogelijk te laten meegaan of om je woning comfortabeler te maken.

 • Dakuitbreiding: Als je dakoverstekken erg dun zijn, zul je ze waarschijnlijk moeten verlengen, vooral als je een dikke laag isolatie wilt aanbrengen. Een timmerman, of zelfs de timmerman die verantwoordelijk is voor je gevelbekleding, kan dit voorbereidende werk uitvoeren.
 • Rolluiken: Je kunt profiteren van de installatie van de bevelsiding om rolluiken onder het beschot te plaatsen. Dit werk staat los van de gevelbekleding en moet worden uitgevoerd door een timmerman die gespecialiseerd is in rolluiken, of door een elektricien.
 • Geluidsisolatie: Afhankelijk van je buurt kun je de kosten van geluidsisolatie optellen bij die van je thermische isolatie. Je kunt ook een materiaal zoals kurk gebruiken om de thermische isolatie te verhogen.

Een gevel met houten gevelbekleding onderhouden

Regelmatig en gepast onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat je houten gevelbekleding zo lang mogelijk meegaat.

OnderhoudstypeAanbevelingenFrequentie
Behandeling tegen ongedierteToepassen vóór andere productenOm de 20 tot 25 jaar
BeitsenVoorborstelen en ontstoffenElke 3 tot 5 jaar
SchilderenVoorschuren en ontstoffenElke 5 tot 15 jaar

Afhankelijk van de producten en je geografische locatie kan de frequentie van het aanbrengen van deze producten variëren, dus aarzel niet om hierover advies te vragen aan de schrijnwerker die verantwoordelijk is voor je werk.

Merk op dat verzadigde gevelbekleding in de fabriek wordt geglazuurd met een getint product dat de gevelbekleding zijn kleur geeft. Voor het onderhoud moet je kiezen tussen een transparante beits of een getint product.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor gevelbekleding?

HoutklasseBeschrijvingHoutsoortSidingtype
Klasse 1Niet blootgesteld aan water, max. 20% vocht.AllesAlleen interieur
Klasse 2Niet blootgesteld aan water, puntvochtigheid max. 20%Allemaal indien behandeldVerticaal exterieur
Klasse 3Korte blootstelling aan water met aansluitende drogingOnbehandeld: Douglas, lariks, red cedar, eikExterieur verticaal en horizontaal
  Met behandeling: spar, zeeden, grove den, den 
Klasse 4Vochtigheid groter dan 20%, verbinding met de grondOnbehandeld: padouk, doussiéVerticale en horizontale buitenkant, zeekant
  Met behandeling: lariks, eik, den, spar, kastanje 
Klasse 5Permanente blootstelling aan zeewaterOnbehandeld: padouk, doussiéBuitenkant verticaal en horizontaal extreem klimaat
  Met behandeling: grove den, zeeden

FAQ

Hoeveel kost houten gevelbekleding?

De prijs van houten gevelbekleding varieert van €100 tot €290/m², alles inclusief.

Hoeveel kost Douglas gevelbekleding per m²?

Douglas gevelbekleding kost tussen €110 en €290/m², inclusief installatie.

Is houten gevelbekleding met spaanplaat goedkoper?

Gevelbekleding met spaanplaat is niet per se voordeliger, omdat het een duurder product is waarvan de installatie meer tijd in beslag neemt.

Hoeveel kost het installeren van houten gevelbekleding per m²?

De prijs voor het plaatsen van houten gevelbekleding, exclusief benodigdheden, varieert van €40 tot €80/m².

Welk hout moet ik kiezen voor gevelbekleding?

Voor gevelbekleding van hout kun je het beste kiezen voor van nature waterbestendig exotisch hout, met autoclaaf behandeld hout of hout dat is behandeld met een beschermend product.

Ontdek onze bekledingsgidsen