Thermowood gevelbekleding: Voordelen, uitvoeringen, afwerkingen, prijs per m2

Ben je op zoek naar een duurzame en stijlvolle oplossing voor jouw gevelbekleding? Thermowood, of thermisch gemodificeerd hout, is daar misschien wel het perfecte antwoord op. Deze blogpost belicht de vele voordelen van thermowood gevelbekleding, zoals de unieke uitstralingdiverse afwerkingsmogelijkheden en een overzicht van prijzen per vierkante meter.

Duik dieper in de wereld van thermowood en ontdek hoe deze gevelbekleding je huis kan transformeren!

thermowood gevelbekleding

Samenvatting

  • Thermowood gevelbekleding is een duurzame en stijlvolle optie voor het bekleden van gevels.
  • Het heeft veel voordelen, zoals duurzaamheid, bestendigheid tegen nat weer en insecten, en behoud van kleur.
  • Het kan horizontaal of verticaal worden geïnstalleerd en kan worden gebruikt voor woningen, kantoren en andere gebouwen.
  • De prijs per vierkante meter varieert afhankelijk van het type en de afwerking, maar thermowood is over het algemeen betaalbaar in vergelijking met andere opties.

Wat is thermowood?

Thermowood is hout dat behandeld is met warmte om het duurzamer en stabieler te maken. Het wordt vaak gebruikt als gevelbekleding vanwege de vele voordelen die het biedt.

Voordelen van thermowood

Thermowood heeft veel voordelen. Het is heel sterk en gaat lang mee. Het hout kan goed tegen nat weer en rot niet snel. Insecten houden niet van thermowood. Dat maakt het hout goed voor buiten.

Ook verkleurt het hout niet snel in de zon. Het blijft mooi en fris. Plus, het is goed voor het milieu. Thermowood wordt gemaakt zonder schadelijke stoffen. Dat is slim en veilig!

thermowood gevelbekleding

Toepassingen van thermowood

Thermowood gevelbekleding kan op verschillende manieren worden toegepast om een gebouw een natuurlijke en warme uitstraling te geven. Het kan worden gebruikt voor zowel nieuwe constructies als renovatieprojecten.

Thermowood kan worden gebruikt als gevelbekleding voor woningen, kantoren, schuren en andere gebouwen. Het kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd, afhankelijk van het gewenste ontwerp.

Daarnaast kan thermowood ook worden gebruikt als bekleding voor dakranden, boeidelen, dakkapellen en andere architecturale elementen. Met zijn duurzaamheid en unieke uitstraling is thermowood een veelzijdige keuze voor gevelbekledingstoepassingen.

Thermohouten gevel: lange levensduur

De levensduur van thermowood gevelbekleding is relatief lang. Door het thermische behandeling proces heeft thermowood een verhoogde duurzaamheid en weerstand tegen vocht, insecten en schimmels.

Dit zorgt ervoor dat de gevelbekleding langer meegaat dan onbehandeld hout. De exacte levensduur kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het hout, de blootstelling aan weerselementen en het onderhoudsniveau.

Het is belangrijk om het hout regelmatig te reinigen en te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant om de levensduur te verlengen. Over het algemeen kunnen eigenaren van thermowood gevelbekleding verwachten dat het materiaal tientallen jaren meegaat.

Houtsoorten zijn in verschillende mate bestand tegen ongedierte. Het thermische proces maakt inlands naaldhout resistent en duurzaam. Classificaties volgens Europese normen geven informatie over de natuurlijke duurzaamheid tegen houtaantastende schimmels.

KlasseDuurzaamheidSoorten hout (voorbeelden)
1Zeer duurzaamTropisch hout
2duurzaameik, thermohout
3matig duurzaamPitch Pine
4niet erg duurzaamSpar, spar, iep
5niet duurzaamberk, beuk, es

Mogelijke uitvoeringen van thermowood gevelbekleding

Er zijn verschillende mogelijke uitvoeringen van thermowood gevelbekleding. Je kunt kiezen tussen horizontale of verticale planken, met verschillende breedtes en diktes. Daarnaast zijn er ook verschillende profielen beschikbaar, zoals rabatdelen of channelsiding.

Hierdoor kun je de uitstraling van je gevelbekleding aanpassen aan jouw wensen en de stijl van je huis. Met thermowood gevelbekleding kun je dus een unieke en duurzame uitstraling creëren voor je woning.

Prijzen van thermowood gevelbekleding

De prijs per m2 voor thermowood gevelbekleding kan variëren afhankelijk van het type en de uitvoering.

gevelbekleding hout thermowood

Prijs per m2 voor verschillende types en uitvoeringen

De prijs per vierkante meter voor thermowood gevelbekleding kan variëren afhankelijk van het type en de uitvoering die je kiest. De kosten kunnen ook verschillen op basis van de houtsoort en afwerking.

Over het algemeen liggen de prijzen tussen de X en Y euro per vierkante meter. Het is belangrijk om te onthouden dat er ook kosten zijn voor onderhoud en verven na plaatsing.

Kosten na plaatsing (onderhoud en verven)

Na plaatsing van thermowood gevelbekleding zijn er kosten verbonden aan het onderhoud en verven. Het onderhoud van thermowood gevelbekleding is over het algemeen vrij eenvoudig, omdat het hout door de thermische behandeling al duurzamer en beter bestand is tegen weersinvloeden.

Regelmatig reinigen met water en een zachte borstel is meestal voldoende om de gevelbekleding schoon te houden.

Wat betreft het verven van thermowood gevelbekleding, is het belangrijk om te weten dat deze houtsoort van nature een mooie vergrijzing krijgt na verloop van tijd. Het is echter mogelijk om thermowood te verven als je liever een andere kleur wilt behouden.

Hoe thermowood gevelbekleding te onderhouden, behandelen en reinigen

We leggen uit hoe je thermowood gevelbekleding kunt onderhouden en reinigen, inclusief onderhoudsinstructies en handige reinigingstips.

Onderhoudsinstructies

Het onderhouden van thermowood gevelbekleding is eenvoudig en vereist niet veel tijd. Om de levensduur van het hout te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig te reinigen en te beschermen tegen vocht.

Dit kan gedaan worden door de gevelbekleding regelmatig schoon te maken met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel. Het is ook raadzaam om het hout periodiek te inspecteren op schade of gebreken en deze indien nodig te repareren.

Daarnaast is het aanbevolen om de gevelbekleding om de paar jaar opnieuw te behandelen met een beschermende coating of olie om de natuurlijke uitstraling te behouden en het hout te beschermen tegen weersinvloeden.

Reinigingstips

Het reinigen van thermowood gevelbekleding is niet moeilijk. Je kunt de gevel eenvoudig schoonmaken door gebruik te maken van een zachte borstel en water. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Daarnaast is het aan te raden om regelmatig vuil en bladeren van de gevel te verwijderen om de levensduur van de gevelbekleding te verlengen. Ook is het mogelijk om de gevel opnieuw te oliën of te beitsen, afhankelijk van de afwerking van het thermowood.

Zo blijft de gevel er mooi uitzien en behoudt het zijn beschermende eigenschappen.

thermowood gevelbekleding zwart

Alternatieven voor thermowood gevelbekleding

Vergelijk thermowood gevelbekleding met andere houtsoorten en ontdek de mogelijkheden van duurzame gevelbekleding. Lees verder voor meer informatie.

Vergelijk met andere houtsoorten

Thermowood gevelbekleding heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere houtsoorten. Ten eerste is thermowood zeer duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, waardoor het minder snel rot of vervormt.

Daarnaast heeft het ook een natuurlijke uitstraling, waardoor het perfect past bij zowel moderne als klassieke woningen. In vergelijking met traditioneel hout is thermowood ook beter bestand tegen insecten en schimmels.

Bovendien heeft het een lagere vochtopname, waardoor de kans op krimp en uitzetting kleiner is. Kortom, thermowood is een uitstekende keuze voor gevelbekleding vanwege de vele voordelen die het biedt ten opzichte van andere houtsoorten.

Andere duurzame/geïmpregneerde gevelbekleding opties

Naast thermowood zijn er ook andere duurzame en geïmpregneerde gevelbekleding opties beschikbaar. Enkele van deze opties zijn Accoya houtKebony hout en gevelplaten van fibre cement.

Accoya hout is een milieuvriendelijke keuze en heeft een lange levensduur. Kebony hout wordt behandeld met een biologische vloeistof die het hout duurzaam en waterafstotend maakt. Gevelplaten van fibre cement zijn gemaakt van een mengsel van cement, cellulosevezels en synthetische vezels, waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden en rot.

Deze alternatieven bieden verschillende esthetische en duurzame opties voor gevelbekleding.

thermo gevelbekleding

Conclusie over thermowood gevelbekleding en offerte mogelijkheden

Thermowood gevelbekleding is een duurzame en onderhoudsvriendelijke optie voor het bekleden van gevels. Het biedt verschillende voordelen, zoals stabiliteit, insectenbestendigheid en mooie esthetiek.

Er zijn verschillende uitvoeringen en afwerkingen beschikbaar, waardoor er voor elke smaak en stijl iets te vinden is. De prijs per m2 kan variëren afhankelijk van het type en de afwerking, maar over het algemeen is thermowood betaalbaar in vergelijking met andere gevelbekledingsopties.

Als u geïnteresseerd bent in thermowood gevelbekleding, kunt u offertes aanvragen bij verschillende leveranciers om de beste prijs te vinden.

thermo vuren gevelbekleding

Veelgestelde Vragen

1. Wat is thermowood gevelbekleding?

Thermowood gevelbekleding is een soort houten gevelbekleding met een thermische behandeling voor extra duurzaamheid en uitstraling.

2. Welke voordelen heeft thermowood gevelbekleding?

Thermowood gevelbekleding is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en kan in diverse uitvoeringen en afwerkingen worden gekozen.

3. Hoe beïnvloedt de keuze van houtsoorten de prijs van gevelbekleding per m2?

De prijs per m2 van houten gevelbekleding varieert afhankelijk van het type hout, uitvoering, afwerking en de extra kosten voor installatie.

4. Wat zijn de trends in gevelbekleding?

Trends in gevelbekleding richten zich op duurzame materialen zoals thermowood, evenals creatieve afwerkingen die bijdragen aan de unieke uitstraling van een gebouw.

5. Wat is het onderhoud voor houten gevelbekleding?

Het onderhoud voor houten gevelbekleding omvat schoonmaken, inspectie op schade, en het aanbrengen van beschermende coatings om duurzaamheid te behouden.