Gevelbekleding in gebrand hout: de perfecte keuze voor een unieke uitstraling

Gevelbekleding is een belangrijk onderdeel van elk gebouw. Het bepaalt niet alleen de uitstraling van het gebouw, maar biedt ook bescherming tegen weersinvloeden en andere externe factoren. Als je op zoek bent naar een unieke gevelbekleding die je huis of gebouw echt laat opvallen, dan is gebrand hout misschien wel de perfecte keuze voor jou.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over gevelbekleding in gebrand hout. We kijken naar de voordelen, de verschillende opties en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste gevelbekleding.

Gevelbekleding in gebrand hout

Wat is gebrand hout?

Gebrand hout is hout dat door middel van verhitting is behandeld. Hierdoor ontstaat er een unieke kleur en textuur, die zorgt voor een bijzondere uitstraling. Gebrand hout wordt ook wel Shou Sugi Ban genoemd, wat een Japanse term is die verwijst naar deze techniek.

Voordelen van gevelbekleding in gebrand hout

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan gevelbekleding in gebrand hout. Hieronder vind je een aantal belangrijke voordelen:

 • Unieke uitstraling: gebrand hout biedt een unieke uitstraling die niet te vinden is bij andere gevelbekledingsmaterialen. Het kan een extra dimensie toevoegen aan de uitstraling van je huis of gebouw.
 • Duurzaamheid: door de verhitting is gebrand hout resistent tegen vocht, insecten en rot. Hierdoor gaat het langer mee en hoef je het minder vaak te vervangen.
 • Onderhoud: gebrand hout is zeer onderhoudsvriendelijk. Door de behandeling is het hout al bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft het geen extra behandeling nodig.
 • Milieuvriendelijk: het verbrandingsproces is een natuurlijke behandeling die geen chemicaliën of giftige stoffen vereist. Daarom is gebrand hout een milieuvriendelijke optie voor gevelbekleding.

Opties voor gevelbekleding in gebrand hout

Er zijn verschillende opties als het gaat om gevelbekleding in gebrand hout. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende opties:

 • Gebrand houten planken: gebrand houten planken zijn de meest voorkomende vorm van gevelbekleding in gebrand hout. Ze kunnen in verschillende breedtes en diktes worden gemaakt en zijn geschikt voor verschillende toepassingen.
 • Gebrande houten shingles: gebrande houten shingles zijn kleine stukjes gebrand hout die op elkaar worden gelegd om een ​​dak of gevel te bedekken. Ze zijn geschikt voor gebogen oppervlakken of complexe dakvormen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van gevelbekleding in gebrand hout?

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van gevelbekleding in gebrand hout. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Kwaliteit: zorg ervoor dat je kwalitatief hoogwaardige gebrande houten planken of shingles kiest. Kijk naar de dikte en de afwerking van het hout en controleer of er geen scheuren of andere beschadigingen zijn.
 • Onderhoud: hoewel gebrand hout onderhoudsvriendelijk is, moet je nog steeds rekening houden met enige vorm van onderhoud. Vraag naar de aanbevelingen van de fabrikant en zorg ervoor dat je weet hoe je het hout moet schoonmaken en onderhouden.
 • Kosten: de kosten van gebrand houten gevelbekleding kunnen variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type hout. Maak een budget voordat je begint met het kiezen van de juiste gevelbekleding en zorg ervoor dat je de kosten van installatie en onderhoud meeneemt in je overwegingen.
 • Installatie: gebrand houten gevelbekleding moet op de juiste manier worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat het veilig en duurzaam is. Laat de installatie over aan een ervaren professional om er zeker van te zijn dat het correct wordt gedaan.
 • Kleur: gebrand hout heeft een unieke kleur en textuur, maar er zijn verschillende tinten beschikbaar. Kies een kleur die past bij de uitstraling van je huis of gebouw en die je aanspreekt.

FAQ's

Hoe lang gaat gevelbekleding in gebrand hout mee?

Gebrand hout is zeer duurzaam en kan tot wel 80 jaar meegaan. Met de juiste zorg en onderhoud kan de levensduur van gebrand hout worden verlengd.

Is gebrand hout milieuvriendelijk?

Ja, gebrand hout is een milieuvriendelijke optie voor gevelbekleding. Het verbrandingsproces vereist geen chemicaliën of giftige stoffen en het hout is biologisch afbreekbaar.

Kan gebrand hout worden geschilderd?

Hoewel gebrand hout kan worden geschilderd, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen omdat dit de unieke uitstraling van het hout teniet kan doen.

Is gebrand hout duurder dan andere gevelbekledingsmaterialen?

Gebrand hout kan duurder zijn dan sommige andere gevelbekledingsmaterialen, maar het biedt ook unieke voordelen en een unieke uitstraling die niet te vinden is bij andere materialen.

Is gebrand hout geschikt voor alle soorten gebouwen?

Gebrand hout is geschikt voor verschillende soorten gebouwen, maar het is vooral populair bij moderne en eigentijdse gebouwen. Het kan ook goed werken bij historische gebouwen om een ​​unieke en eigentijdse uitstraling te geven.

Conclusie

Gebrand hout is een unieke en eigentijdse keuze voor houten gevelbekleding. Het biedt niet alleen een unieke uitstraling, maar is ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Bij het kiezen van gevelbekleding in gebrand hout zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals kwaliteit, onderhoud, kosten en installatie.

Als je op zoek bent naar een gevelbekleding die echt opvalt en je huis of gebouw een unieke uitstraling geeft, dan is gebrand hout zeker het overwegen waard. Met de juiste zorg en onderhoud kan gebrand hout tot wel 80 jaar meegaan en biedt het een duurzame en milieuvriendelijke optie voor gevelbekleding.